Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да изтегли от Сирия всички американски войници, заяви в сряда представител на Пентагона, а президентът Тръмп обяви победа срещу „Ислямска държава“, пише авторитетното американско издание The Washington Post.

Президентът, в съобщение в социалната мрежа „Туитър“, каза, че Съединените щати "победиха „Ислямска държава“ в Сирия, което е единствената ми причина да съм там по време на президентството на Тръмп". Изявлението му дойде малко след като новините съобщиха, че Белият дом е взел решение във вторник да изтегли бързо цялата американска сила от повече от 2000 военнослужещи от Сирия и да прекрати продължителната американска наземна кампания срещу „Ислямска държава“.

Тръмп отдавна обещава да приключи кампанията срещу „Ислямска държава“ и оспорва стойността на скъпите и опасни военни мисии в чужбина. Но войските на САЩ, работещи заедно със сирийските партньори, все още се борят да изкоренят останалите джобове от бойци на групировката в Централна Сирия. Едно рязко американско оттегляне би поставило въпроса дали бойците на „Ислямска държава“ не биха могли по-лесно да си възвърнат силата.

Решението е нов завой на фона на неуспеха на американските лидери да намерят решение за дългия граждански конфликт в Сирия, в който участват както американски съюзници така и съперници -Турция, Русия и Иран, пише изданието.

Администрациите на Тръмп и Обама не се решават да се намесят по-ангажиращо в конфликта в Сирия, но много високопоставени служители, включително в Държавния департамент и Пентагона, подкрепиха продължаващото присъствие на войски в Сирия, докато се подобрят условията за сигурност и може да се постигне политическо решение, припомня вестникът.

Представителите на отбраната, говорейки при условие на анонимност за решението, което все още не е обявено, заявиха, че изтеглянето се очаква да се случи възможно най-бързо и ще засегне цялата сила на повече от 2000 американски членове на службата. The Wall Street Journal съобщи за първи път в сряда, че американските войски ще бъдат изтеглени от Североизточна Сирия.Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!