Нишан Джингозян е основател на Български център за социална интеграция и култура, Лондон и Източноевропейски форум, Великобритания-платформа на 45 организации подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания.

Г-н Джингозян е служител в кметство Брент - район в Лондон с голяма българска общност и отговаря за програми за социална интеграция. 

Член на работна група към Foreign and Commonwealth и PES Migration and Integration network.

Ето какво споделя Джингозян, цитиран от "Новини Лондон".
 
Кризата с COVID-19 остави на заден план кампанията за регистрация на гражданите на ЕС във Великобритания по схемата за Статут на уседналост. Към кого да се обръщат българските граждани в Лондон, ако имат въпроси по тази схема?
 - За съжаление това е факт, но също така бих желал да напомня на всеки, че това е задължение на всеки гражданин на Република България, живеещ в Обединеното кралство. Независимо от кризата с  COVID-19, всеки, който желае да остане и живее във Великобритания, задължително трябва да кандидатства по тази схема.
 
- Има ли организации, които все още оказват практическа помощ при попълване на документите?
 - Моят съвет към всеки, който се нуждае от информация е първо да се обърне към кметството по местоживеене. Всяко локално кметство разполага с екип, който ще отговори на въпросите Ви.
 
Друг източник на информация е EU Londoners Hub, който бе създаден и поддържан от екипа на кмета на Лондон, г-н Садик Кан. На страниците на този виртуален хъб, ще намерете информация на български език за цялата процедура. 
 
В Енфийлд, район с много голяма българска общност, за съжаление поради кризата с  COVID-19, бяха преустановени изнесените информационни срещи с граждани на ЕС, които се провеждаха в библиотеките в Енфийлд. Ако живеете в Енфийлд и имате въпроси, моля посетете  https://new.enfield.gov.uk/services/your-council/enfield-and-brexit/ 
 
 "Settled" е организация, която е финансирана и оторизирана от Хоум офис да предоставя информация и практическа помощ при кандидатсване по схемата за Статут на уседналост. Ако имате въпроси към тях, моля свържете се с тях на  https://www.settled.org.uk.  Страницата е преведeна и на български език. 
 
Страницата на Посолство на Република България в Лондон, също предоставя информация - 
BREXIT – Embassy of the Republic of Bulgaria, London 
 
Страницата на Български център за социална интеграция и култура във Фейсбук, също предоставя информация за схемата за Статут на уседналост -  Bulgarian Centre for Social Integration and Culture 

- Местните избори в Лондон бяха отложени поради кризата с  COVID-19. Какво е необходимо да направят българите в Лондон? Необходимо ли е да се регистрират? 
 -Моят съвет към всеки български граждани във Великобритания е да се регистира на  Register to vote  
 
Регистрацията ще потвърди Вашето местоживеене, ще повиши кредитният Ви рейтинт. Това е изключително важно, още повече в условията на кризатата в момента.

Голяма част от българите, поне тези, които са самонаети лица, няма да имат доходи за известно време. Това ще се отрази на Вашият кредитен рейтинг. Една от възможностите да поддържете Вашият кредитен рейтинг е да сте регистирани и локалното кметство да знае, че Вие разполагате с постоянен адрес.

Това е също възможност да имате достъп до редица услуги предлагани от локалните кметства. Бих искал да напомня на всички, които изпитват финансови затруднения в момента. Локалните кметства разполагат с безплатни купони за храна, които се издават на нуждаещи се.

Моля обърнете се към Вашето кметство или посетете този сайт за да идентифицирате най-близкият център, който може да Ви помогне.
 
 Ако нямате достъп до интернет, моля обадете се на този телефонен номер - Community Heart London on 020 8807 2228  
 
Ако останете без жилище, това са две от организациите, които биха могли да Ви помогнат:
 
St Mungos Homeless Housing -  https://www.mungos.org/
 
Shelter – Homelessness Advice Tel: 0808 800 4444 /  Shelter - The housing and homelessness charity
 
- Повечето от организациите във Великобритания преминават на нов режим на работа. Услугите ще се предлагат дистанционно, он-лайн. Предвиждате ли някакви информационни семинари, които да отговарят на въпроси на българите в Лондон?
 - Източноевропейският форум, който създадохме съвместно с European Movement - най-голямата организация във Великобритания, която подкрепя гражданите на ЕС, започваме нова инициатива. Това е организация, която разполага със 126 локални групи на територията на цяла Великобритания.

Съвместно с тях започваме нова инициатива -  Euro Cafe - това ще бъдат виртуални срещи с представители на тези организации, локални кметства и експерти, на които ще се опитаме да отговорим на въпросите Ви.