Ваксината на Moderna срещу новите варианти на коронавируса, които се появиха във Великобритания и ЮАР, е ефективна, обявиха от американската компания. Но изглежда, че осигурява по-малка защита срещу откритата в ЮАР мутация и следователно компанията ще разработи нова форма на ваксината, която може да се използва като допълнителна доза срещу вируса, пише "Ню Йорк таймс".

Ваксината осигурява по-малко антитела срещу открития в ЮАР вариант, така че компанията планира да тества алтернативна версия.

Доктор Тал Закс от Moderna коментира, че алтернативната версия е като застраховка.

"Не знам дали ще ни е необходима и се надяваме, че няма да е нужна".

Откритията са от проучване, в което са използвани кръвни проби от осем души, които са получили две дози от ваксината и две маймуни, които също са били имунизирани.


Британският щам на коронавируса не е оказал влияние върху нивата на неутрализиращите антитела, произведени след поставянето на ваксината. Но с мутацията от ЮАР има шесткратен спад на тези нива. Въпреки това, отбелязват от компанията, тези антитела "остават над нивата, които се очаква да бъдат защитни".

Moderna e направила проучването в сътрудничество с Центъра за проучване на ваксини към Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, който е част от Националните институтите по здравеопазване на САЩ.

Резултатите не са публикувани в журнал, но са изпратени на bioRxiv, който публикува предварителни проучвания онлайн.

Закс поясни, че новият вариант на ваксината на Moderna за неутрализиране на мутацията от ЮАР може да се използва като допълнителна една година, след като хората се ваксинират.

Необходимостта от допълнителна доза може да се установи от кръвни проби за измерване на нивата на антителата или чрез наблюдение на ваксинираното население, за да се установи дали се разболява от новия вариант на коронавируса.

Експертът каза, че все още нямат данните от бразилския щам.

Отбелязвайки, че на компанията й е отнело 42 дни да произведе ваксината срещу коронавируса, Закс каза, че алтернативната ваксина може да бъде направена по-бързо.