В САЩ едно момиче на име Виктория Арлен "се събуди" след 4 години кома и изненада близките си със своята история, пише Newsner. Тя е родена здраво дете и активно спортува. Въпреки това на 11-годишна възраст се разболяла от грип, след което кара пневмония.

Момичето губи съзнание няколко пъти и в резултат на това тя е парализирана до кръста. Има сериозно възпаление на мозъка и гръбнака, в резултат на което тя губи способността си да се движи, да яде и да говори, а накрая изпада в кома.


Лекарите не се надяват, че Виктория ще може да се възстанови.

Четири години по-късно обаче, през 2010 г., се случва чудо - пациентката "се буди". Тя казва, че, докато е била в кома, е чувала всичко, за което говорят хората, просто не можела да отговори или да се премести поне пръстите си.

"Родителите ми вярваха в мен, грижеха се за мен ден и нощ, братята ми разговаряха с мен и ме информираха за случващото се извън стаята", споделя Виктория.


Тя каза, че с помощта на семейството си е успяла да получи сила и да предизвика болестта. Роднините не знаеха, че ги чува, но тя чу.

След инцидента момичето прекарва дълго време в инвалидна количка. През 2015 г. тя успява да направи новата си "първа стъпка" на патерици. През 2016 г. тя може да направи няколко стъпки без патерици.


В крайна сметка Виктория става победителка на параолимпийските игри по плуване и домакинската програма за спортния канал ESPN.

Превод: БЛИЦ