Рано сутринта в Украйна беше обявено предупреждение за мащабно въздушно нападение, което продължи около два часа. Около 05.00 часа противовъздушната отбрана работи в Черкаска област, а след това и в Киев.

В Харков са регистрирани шест попадения. Експлозии имало и в Ровно и Лвовска област, съобщава УНИАН.

В Киев падащи отломки от свалени вражески ракети бяха регистрирани в четири района. В района на Дарница руснаците повредили газопровод.

Увредена е и инфраструктура, съобщава Ройтерс.

Експлозии е имало не само в Киев, но и съседни населени места. Включила се е противовъздушната отбрана. Властите съобщават, че са изпратили спасителни екипи на няколко места в украинската столица.

По данни на кмета на Киев Виталий Кличко, пострадали са 7 души, сред тях е и 9-годишно дете.

Вътрешният министър на Украйна Игор Клименко съобщава, че при атаките от рано сутринта има ранени хора в областите Киев и Черкаси, както и в град Харков.      

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза, че по време на нощната атака руските сили са изстреляли 43 крилати ракети към Украйна, от които 36 са били унищожени.

В съобщение в канала на Залужний в Telegram се отбелязва, че в нощта на 21 септември около 03:40 руските нашественици са атакували Украйна с крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101/Х-555/Х-55.

„Общо са регистрирани 43 изстрелвания на крилати ракети от 10 стратегически самолета Ту-95МС от района западно от Енгелс“, каза главнокомандващият.

Той добави, че противникът е изстрелял ракети на няколко вълни. Те навлезли в украинското въздушно пространство от различни посоки, като постоянно променяли курса си по маршрута.

„В резултат на бойната работа на силите и средствата на Военновъздушните сили във взаимодействие с противовъздушната отбрана на Силите на отбраната бяха унищожени 36 крилати ракети“, каза Залужний.

Главнокомандващият също така отбеляза, че в отразяването на удара участват зенитно-ракетни сили, изтребителна авиация на ВВС, подразделения на мобилни огневи групи на ВС на Украйна и други средства.

„Освен това в 06:00 сутринта врагът започна атака срещу Харков със зенитни управляеми ракети С-300“, добави Залужний.

"Мощна атака. Вече има съответни резултати. Сега те са напълно нокаутирани... окончателните резултати от бойната работа ще бъдат оповестени", коментира в интернет Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

"Около 10 самолета Ту-95МС извършиха тази атака на няколко вълни. Ракетите се движеха от различни посоки. Противовъздушната отбрана работеше в много области: изтребители, зенитно-ракетни сили и мобилни огневи групи", обясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук