Възможна цел на днешния ракетен удар в село Верхнесадовое край Севастопол може да бъде подземният команден пункт на руския Черноморски флот. На това са способни ракетите Storm Shadow, които вероятно са извършили атаката, пише украинският портал Defense Express, цитиран от УНИАН.

Разпространените онлайн видеоклипове показват доста гъст дим северно от Верхнесадовой. Преди това местните жители успяха да заснемат преминаването на крилати ракети, които бяха Storm Shadow или SCALP. Местните окупатори традиционно съобщават за банален тревен пожар и не споменават нищо за ракети.

Между северной стороной Севастополя и Инкерманом был замечен черный дым / фото t.me/krympartizans

Както отбелязва Defense Express, близо до това село има защитен резервен команден пункт на руския Черноморски флот, който може да стане цел на ракетен удар. Този команден пункт е създаден още по съветско време, а по време на анексирането на Крим през 2014 г. той беше един от първите, които бяха превзети.

Командният център разполага с наземни сгради, подземни бункери и обширна антенна система за връзка с флота и по-високия щаб. Тъй като това съоръжение принадлежи на Украйна, то е добре известно на украинските военни.

"И въпреки сигурността на този вид обект за Storm Shadow, това е целта, за която е създаден. Факт е, че 450-килограмовата бойна глава на ракетата се състои от водещ кумулативен заряд, който образува дупка, и основна осколочно-фугасна част, която експлодира в средата“, отбелязва Defense Express.

Storm Shadow уразив ціль під яку створювався: резервний командний пункт ЧФ РФ у Верхньосадовому

Изданието припомня, че с ракети Storm Shadow бяха нанесени удари по ключови защитени обекти в Ирак през 2003 г. и по бункера на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2012 г. Тези ракети също удариха завод за химически боеприпаси в Сирия през 2018 г. и пещерен комплекс на ISIS в Ирак през 2021 г.

"Тоест тези ракети наистина могат да унищожат изключително защитени обекти. Но освен точните координати, които, разбира се, съществуваха, и самите средства, за ефективен удар, разбира се, трябва да знаете точното му време, защото е лесно да удари предмет или да го удари, докато в него са високопоставени служители, "човеците са различни неща. И в тази ситуация можем само да се надяваме, че и трите фактора ще се съчетаят", пише изданието.

Фактът, че ударът е бил ефективен, се доказва от онлайн съобщения, че колона от пожарни коли и линейки се е преместила от Севастопол към Верхнесадовой.

Както писа УНИАН, днес около обяд беше атакуван районът на град Инкерман, където се намира основното нефтено депо на руския Черноморски флот. Пропагандни канали съобщиха и за експлозии в Севастопол близо до летище Белбек.

По-късно представителят на Главното разузнавателно управление Андрей Юсов потвърди украинската атака срещу местонахождението на руска техника в окупирания Крим. По думите му комплексът от мерки на украинските сили за сигурност и отбрана продължава.

Публикувани са кадри от унищожаването на база на силите на 35-та бригада морска пехота на украинските въоръжени сили край селото. Село Угледар, Донецка народна република.

35-я бригада морской пехоты ВСУ уничтожена у Угледара (ВИДЕО) | Русская весна

Според мястото на съсредоточаване на жива сила и техника на Въоръжените сили на Украйна, установено от разузнаването. Село Павловка претърпя ракетен удар, пишат чужди агенции.

Точен ракетен удар унищожи бойците и техниката на украинските въоръжени сили в пункта за временно дислокиране.

Поразен е и командно-наблюдателният пункт на батальона от 72-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили в района на Угледар.

В посока Бахмут Въоръжените сили на Украйна унищожиха руското оръдие МСТА-Б с комплект снаряди Краснопол. Успешната операция е проведена от оператори на Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна и артилерия на Силите за отбрана, съобщи командването на СТС, цитирано от УНИАН.

Отбелязва се, че в посока Бахмут е поразена старателно замаскирана цел. А нейното търсене, идентифициране и коригиране на огъня е извършено от тактическата група „Медени язовци“ на 3-ти полк.

Командването уточни, че "Краснопол" има реактивен двигател и поразява бронирана цел с лазерно насочване. Това дава възможност да се подчертае цел в зависимост от времето на деня и размера на разстояние до 20 километра. Пазарната стойност на такъв снаряд достига 40 хиляди долара.

В рамките на 24 часа украинските военни ликвидираха още почти 30 руски нашественици на южния фронт. Украинските въоръжени сили са унищожили също вражески танк, бронетранспортьор-82, оръдие, две бронирани машини, три катера и един FPV дрон.

Общо от 24 февруари 2022 г. Русия е загубила около 273 980 свои войници във войната в Украйна. Унищожени са и почти 37,4 хиляди единици различна военна техника и въоръжение на руснаците.

Битките край Кременная: бойци от групата Смели побеждават вражески части, пишат чужди медии.

Няколко сблъсъка се състояха на издатината на Тор, като бяха разменени и артилерийски удари. Противникът активно използва касетъчни боеприпаси.

Бои под Кременной: «Отважные» наносят поражение подразделениям врага (КАРТА) | Русская весна

В Серебрянското горско стопанство група бойци от 67-а пехотна бригада е била ударена от артилерия. Противникът претърпя загуби в убити и ранени.

Освен това бойци на украинските въоръжени сили се опитаха да обстрелват нашите позиции с танк, но се натъкнаха на мина. Вражеското превозно средство е унищожено.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук