Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки разсекретените архивни документи на американското разузнаване за Степан Бандера.

Тя потвърди изнесените данни в документите и заяви, че героят на съвременна Украйна е бил професионален агент на Адолф Хитлер, нацист, престъпник и Москва многократно била казвала това, съобщават информационите агенции. 

По-рано ЦРУ направи публично достояние данни за Бандера. В тях се разкрива дейността на украинските националисти и престъпленията, които са извършили.

Лидерът на Организацията на украинските националисти е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на "държавата" на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци.
 

"Героят на съвременна Украйна е професионален агент на Хитлер, нацист, престъпник. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и колко пъти цинично и нахално украински лидери са отричали очевидното! Какво друго трябва да се случи на планетата Земя, така че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разум?", написа Захарова в профила си във "Фейсбук".

Бандера е бил водач на Организацията на украинските националисти и на Украинската въстаническа армия, на сметката на които има много престъпления, включително Волинското клане - масовото избиване на полското население през 1943 г.

Хиляди украинци, които отказвали да сътрудничат на националистите, са били зверски избити. Освен това Бандера участва в сраженията срещу СССР на страната на нацистка Германия.

След войната Бандера продължава дейността си в Организацията на украинските националисти, централизираното управление на която се намира в Западна Германия.

Ръководи дейността на Организацията на украинските националисти и Украинската въстаническа армия в СССР. По време на Студената война украинските националисти активно се използват от разузнавателните агенции на западните страни в борбата срещу Съветския съюз.

Твърди се, че Бандера е бил ликвидиран от агента на КГБ Богдан Сташински на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен. Погребан е на 20 октомври 1959 г. в баварския град.

През последните години в големите украински градове, включително столицата Киев, се провеждат многохилядни маршове на националисти и неонацисти, които почитат паметта на Степан Бандера.

Предишният украински президент Петро Порошенко обяви членовете на организацията на Степан Бандера за национални герои и им даде държавни пенсии.