Страните от НАТО все повече се въвличат в конфликта в Украйна, САЩ умишлено се насочват към ескалация в тази посока. Това каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в ефира на националната телевизия, пише Труд.

„Членовете на НАТО са все повече въвлечени пряко в конфликта. Многостранността на помощта за Киев сега е много по-висока, отколкото беше преди няколко месеца. Това е отражение на съзнателната линия на Вашингтон и европейците, които послушно я следват, за ескалиране на конфликт. Това е игра с огъня, рисковете се увеличават", каза още Рябков.

В същото време, според него, Москва не вижда, че Западът има ограничения в обхвата на доставките на оръжие за Украйна.

„Западняците вървят по пътя на разширяване на обхвата на доставките на все по-тежки, далекобойни оръжия. В същото време лукаво и като цяло измамно представят въпроса така, че има някаква граница, някакво самоограничение в това отношение. Ние не виждаме нищо подобно", подчерта Рябков.

Той отбеляза, че руската страна провежда дипломатическа работа по този въпрос в двустранен формат, предимно с неприятелски настроени страни, „предупреждавайки за последствията от тези стъпки“. Съветът за сигурност на ООН е и централната платформа за борба с подобни западни практики, допълни зам.-външният министър.

„Всички дипломатически инструменти – демарши, протести, ноти, обръщения на специализирани места, дипломатически сблъсъци във Виена, в Ню Йорк, където има възможности да предадем нашите сигнали, да предупредим нашите опоненти – използваме всички тези възможности, те се използват напълно“, коментира Рябков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук