Виден британски професор предрече 40 000 жертви в Обединеното кралство до отминаването на вълната от коронавируса и критикува правителството за бавните му действия.

Антъни Костело, професор по глобално здраве и устойчиво развитие в Лондонския университетски колеж, заяви в онлайн обръщение пред парламентарната комисия за здраве и социални грижи, че властите са реагирали прекалено бавно по редица аспекти на кризата, сред които късното въвеждане на тестове.


Професор Антъни Костело е световно известен с дейността си за подобряване на мерките за оцеляване на майки и новородени в най-бедните страни от развиващия се свят

Костело обаче изрази мнение, че не е задължително правителството да постигне целта си от 100 000 теста дневно, а е важно да бъдат тествани правилните хора.

Той смята, че жертвите в Обединеното кралство спокойно могат да достигнат 40 000 до отминаването на вълната от пандемията, но дори и тогава само 10-15 процента от населението на страната може да е преболедувало и да е изградило имунитет.

"Ето защо е толкова важно да се обуздае разпространението на заразата, докато не бъде създадена ваксина", посочи професор Костело.

Той обаче завърши оптимистично с надеждата, че поуките са извлечени и при втора вълна от коронавируса действията ще бъдат по-адекватни.

Междувременно стана ясно, че само 9% от британците искат живота им да се завърне към "нормалното" след отшумяването на пандемията, показва проучване.

Хората открили значителни промени по време на карантината, като по-чист въздух и по-задружни общности. 

Повече от 54% от анкетираните в проучването на YouGov са заявили, че ще внесат промени в живота си и този на страната като цяло, извличайки си поуки от кризата. 

42 на сто са казали, че сега оценяват много повече храната и други важни неща, а 38 процента готвят повече и не използват полуфабрикати. В същото време 61 на сто са започнали да харчат по-малко пари, 51 процента са установили, че въздухът, който дишат, е по-чист, а 27 на сто забелязват повече диви животни. 

Според 2/5 от анкетираните има по-задружен дух в общностите, а 39% казват, че общуват по-често с приятели и членове на семейството. 

В същото време кметът на Лондон Садик Хан настоя носенето на маски в градския транспорт да стане задължително.

Лондон може да пламне от COVID-19 заради тези СНИМКИ

Британската столица е най-тежко засегната от пандемията от коронавирус, като градският транспорт е едно от местата, където спазването на социалното дистанциране е много трудно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!