Съобщава се, че Tesla ще съкрати повече от 10% от глобалната си работна сила, което се равнява на поне 14 000 длъжности, съобщи „Гардиън“.

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Илон Мъск заяви, че е взел "трудното решение да намали броя на служителите си с повече от 10 % в световен мащаб" в бележка, за която съобщава онлайн изданието Elektrek. Според годишния отчет на Tesla в нея работят 140 473 души.

Мъск пише, че Tesla се е разраснала бързо през последните години и в резултат на това е имало "дублиране на роли и работни функции в някои области".

"Няма нещо, което да мразя повече, но трябва да се направи. Това ще ни позволи да бъдем икономични, иновативни и жадни за следващия цикъл на растеж", каза той.

Съобщеният ход следва трудното начало на годината за производителя на електрически автомобили, който не оправда пазарните очаквания с данните за продажбите през първото тримесечие. Tesla заяви, че е извършила приблизително 387 000 доставки на клиенти през първото тримесечие на 2024 г., което не отговаря на пазарните очаквания с около 13 %. Това е първият спад на доставките от близо четири години насам.

Компанията се позова на производствени проблеми, причинени от непредвидени фактори, като нападения над кораби в Червено море и подпалване на европейския ѝ завод, но данните сочат и за отслабване на глобалното търсене.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук