Илон Мъск, собственик на X (бивш Twitter), каза, че глобалният екип, работещ за ограничаване на дезинформацията по време на изборите, е бил уволнен - ​​само два дни след като беше посочен от цифровия шеф на ЕС като онлайн платформата с най-много лъжи.

В отговор на съобщенията за съкращения, технологичният магнат каза на X: „О, имате предвид екипа за „почтеност на изборите“, който подкопаваше честността на изборите? Да, няма ги.“

Няколко ирландски членове на екипа за управление на заплахите бяха уволнени тази седмица, включително старши мениджърът Арън Родерикс. Родерикс обаче получи съдебна заповед за спиране на дисциплинарни действия поради факта, че уж харесвал туитове, критични към компанията, пише УНИАН.

Компанията на Мъск се оттегли от Хартата срещу дезинформацията на Европейската комисия в края на май, след като се провали на първия тест.

X трябва да спазва правилата за съдържание на ЕС, Закона за цифровите услуги (DSA), който изисква големи технологични платформи с повече от 45 милиона потребители в ЕС да намалят рисковете от кампании за дезинформация. Неспазването на правилника може да доведе до солидни глоби до 6 процента от световните годишни приходи на компаниите.

Заместник-председателят на ЕС Вера Йоурова предупреди тази седмица, че подкрепено от ЕС проучване установи, че X се е превърнала в платформата с най-много съобщения, съдържащи дезинформация или лъжи.

Йоурова също така призова технологичните компании да се подготвят за множество национални и европейски избори през следващите месеци, особено предвид „особено сериозния“ риск Русия да се опита да се намеси в тях. В събота в Словакия ще се проведат парламентарни избори. Полша, Люксембург и Холандия също ще гласуват през следващите седмици.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук