Либийският ръководител Муамар Кадафи посети Русия, за пръв път от 23 години, и вече говори за "нов етап в задълбочаването на връзките между двете страни". Но главната цел на визитата му изглежда бе да закупи оръжие.
Оръжейните покупки на Либия може да достигнат обем от два милиарда долара, съобщи представител на руския военен комплекс. "Принципното споразумение" било вече налице. Както се разбира, Либия се интересува на първо място от противовъздушната ракетна система С-300ПМУ2. Освен това било изявено желание за закупуване на различни видове самолети, няколко дузини хеликоптери, около 50 танка.
Мащабни оръжейни поръчки
Особено големи са поръчките за резервни части за огромния оръжеен арсенал от съветски произход, който Либия притежава. Само през първата половина на 80-те години СССР продаде на Триполи оръжия за 4,6 милиарда долара. Така че днес тази страна притежава повече от 350 съветски бойни самолета, а в пясъците на пустинята са паркирани не по-малко от 4000 танка съветско производство.
С особено внимание се посрещна в Москва предложението на Кадафи да предостави една база на руския флот. Адмирал Иван Капитанец заяви, че разполагането с база в Средиземно море би повишило значително оперативните възможности на руския флот.
Външният министър Сергей Лавров побърза междувременно да неутрализира евентуална критика, подчертавайки, че всичко ставало в рамките на международното право и международните ангажименти на Русия и Либия. Една друга любопитна подробност стана известна миналата седмица.
Италианските вестници съобщиха как режимът на Кадафи е бил спасен от Италия през 1986 година. "Мисля, че няма да разкрия никаква тайна, ако кажа, че на 14 април 1986 година Рим ни предупреди за предстояща бомбардировка на американската авиация", заявил либийският външен министър Абдел-Рахман Шалгам, цитиран от медиите. На следващия ден 45 американски самолета удариха няколко обекта в Либия, сред жертвите бе и една осиновена дъщеря на Кадафи. По този начин Вашингтон искаше да си отмъсти за бомбената акция в една берлинска дискотека няколко дни по-рано, при която загинаха двама американски войника.
Решението да бъде предупреден Кадафи е било взето от правителството на премиера-социалист Бетино Кракси. Спекулации в този смисъл имаше още преди няколко години, но това е първото официално потвърждение. /Дойче веле