НАТО е регистрирало необичайно голям брой руски военни самолети близо до границите си, според N-TV. За по-малко от шест часа са идентифицирани шест различни ескадрили, които включват и стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95. Алиансът е убеден, че подобни маневри представляват заплаха за гражданската авиация.

Руските военни самолети редовно се появяват на границите на НАТО, но по-рано тази седмица алиансът регистрира необичайно по-голям брой, според N-TV. За по-малко от шест часа, докато изпълняваха маневри за прихващане над Северния Атлантик, Черно, Северно и Балтийско море, бяха идентифицирани шест различни ескадрили, в които имаше стратегически бомбардировачи Ту-160, както и Ту-95.

Пилоти от Норвегия, Великобритания, Белгия, Турция, Румъния, България и Италия участваха в отработката на маневрите за прихващане. Военните самолети извършват стотици операции всяка година за идентифициране и наблюдение на руските самолети в международното въздушно пространство.

По време на така наречените излитания по тревога, пилотите-изтребители трябва да излетят за няколко минути, за да установят визуален контакт със самолета и да разберат дали това е заплаха. Разрешено им е да използват и сила, ако е необходимо.

През последните години военните самолети на НАТО са извършили над 400 полета по тревога. В 350 от тези случаи става дума за идентификация на руски самолети и наблюдение на техните действия.

По информация от алианса, руските самолети не са посочвали своето местоположение и височина, не са предоставяли план за полета или не са се свързвали с авиодиспечерите, ръководещи полетите в съответния регион. Това представлява заплаха за полетите на гражданската авиация, заявиха представители на НАТО.