Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще огласи името на своя кандидат за ключовото девето съдийско място във Върховния съд на 9 юли, отбелязвайки, че е възможно да номинира за него жена. Това предаде Франс прес.

"Сведох кандидатите до петима, като сред тях има две жени", каза Тръмп пред журналистите, които го придружават на борда на президентския самолет на път за Ню Джърси.

Той уточни, че ще разговаря с един или двама от кандидатите този уикенд и няма да ги пита за позицията им за правото на аборт.

Преди три дни един от деветимата съдии във Върховния съд, 82-годишният Антъни Кенеди, обяви, че след 30 години служба в най-висшата съдебна инстанция смята да се оттегли. Това дава възможност на Тръмп да назначи на негово място човек, който да засили още повече консервативния уклон на съда. 

Пред журналистите в самолета президентът каза, че на планираната среща с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки следващия месец ще повдигне въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и ще обсъди с него конфликтите в Сирия и Украйна, предаде Ройтерс.

Тръмп обяви също, че проучването на правителството му дали да бъдат увеличени митата за автомобилите от Европейския съюз и други търговски партньори ще приключи до три-четири седмици. 

В отговор на журналистически въпрос президентът каза, че не смята да оттегля САЩ от Световната търговска организация (СТО), опровергавайки твърдения в печата, че обмисля такъв ход. Тръмп отбеляза, че Световната търговска организация се отнася много зле със САЩ, но на този етап той не обмисля оттегляне от нея.

Президентът за пореден път заяви, че Германия и другите европейски страни трябва да увеличат финансовия си принос в НАТО и се оплака, че съюзниците на САЩ не изпълняват задълженията си по отношение на разходите за отбрана.

"Германия трябва да харчи повече пари. Испания, Франция. Не е честно това, което причиняват на САЩ", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: bTV