Екипажът на космическия кораб, собственост на SpaceX Crew Dragon влезе в Международната космическа станция, НАСА излъчва на живо събитието, предадоха световните информационни агенции.

След приключване на изравняването на налягането във въздушния блок, командирът на МКС Крис Касиди отвори въздушния блок, след това люкът на кораба беше отворен и екипажът започна да се придвижва към входа на станцията. Бенкен напусна пръв Crew Dragon, следван от командира на кораба Хърли.


Двамата бяха посрещнати като истински знаменитости. 

Исторически момент! Ракетата на SpaceX и НАСА е изстреляна в Космоса НА ЖИВО

 

Астронавтите ще останат на МКС за около 3-4 месеца. Все още не е определена датата на завръщането им на Земята.

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС).

Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията. Самото скачване, извършено в 10:16 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ (по-рано от предвиденото 10:29), се извърши автоматично.

НА ЖИВО: Капсулата на SpaceX се скачи с МКС, астронавт по шорти отваря люка

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с кораб Crew Dragon беше успешно извършено в събота от мястото за изстрелване в Кейп Канаверал (Флорида). Миналата сряда изстрелването беше отменено 17 минути преди прогнозираното време поради неблагоприятните метеорологични условия в района на космодрума.