До 200 души може би са държани като заложници в хотел “Оберой” в Мумбай, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти.
“Вътре в хотела може би има 100-200 души, но не можем да дадем точен брой, защото много от хората са се заключили в стаите си”, каза пред журналисти заместникът на главния министър на щата Махаращра Р. Р. Патил. От полицията заявиха, че не се водят преговори с терористите, които държат хотела. Индийската полиция и спецчасти провеждат операция срещу бунтовниците, които държат заложници в хотел “Оберой”. Бунтовниците искат да бъдат освободени техни съратници.
Терористите извършиха нападения срещу няколко обекта в Мумбай снощи. Въоръжени с автомати и гранати групи терористи стреляха срещу жители и гости на финансовата столица на Индия едновременно в няколко района в центъра на града. По последни данни са загинали над 100 души, ранените са 287. Сред загиналите има 12 полицаи, сред които и ръководителят на антитерористичната част на местната полиция.
В хотел “Тадж Махал”, превърнал се във визитна картичка награда, са унищожени трима терористи, но съпротивата все още не е потушена. Там остават блокирани няколко десетки гости на хотела, които се страхуват да излязат от стаите си.
Изстрели и взривове периодично се чуват и в друг хотел – “Трайдънт”, където също може би има хора. Този район на града е отцепен, а в квартала около хотела е обявен комендантски час.
След серията експлозии в завзетия от терористите хотел “Тадж Махал” избухна пожар, който причини сериозни щети на построена през 1903 г. сграда. Пожарът от през нощта е почти ликвидиран, но от сутринта от горния етаж отново започна да излиза дим.
Полицията е убила общо петима и арестувала деветима предполагаеми терористи. Няколко други продължават да оказват съпротива в хотелите “Тадж Махал”, “Трайдънт” и в една от болниците. Няколко престъпници са успели да избягат.
Заради терористичните актове в града не работят фондовите борси и са отменени учебните занятия.
Атаката на въоръжените терористи е най-дръзката акция в историята на Мумбай, посочва РИА “Новости”.
Отговорност за терористичните актове пое неизвестната досега групировка ”Декан муджахидин”.
По-рано в Индия премина вълна от серийни експлозии в големите градове, отговорност за които пое също неизвестната групировка “Индийски муджахидини”. Засега над 20 предполагаеми терористи от групировката са задържани и дават показания. /БЛИЦ