Най-малко 20 души са загинали и 21 са били ранени при инцидент на борда на руска ядрена подводница от Тихоокеанския флот на Русия.

По непотвърдена информация, става дума за подводницата "Нерпа", на чийто борд е имало 208 души, 81 от които - военнослужещи. Сред жертвите са работници от корабостроителното предприятия и войници. Самата подводница нямала повреди, гласят съобщенията.

Радиационният фон в и около нея е в рамките на нормата. Няма опасност от радиация, тъй като аварията е станала в носовата част на съда, а реакторният отсек не е засегнат.
Пострадалите при инцидента са откарани на брега и са настанени в медицински учреждения, съобщи помощник-главнокомандващият руския военноморски флот капитан първи ранг Игор Дигало, цитиран от РИА Новости.
“Пострадалите 21 души бяха евакуирани на борда на военния кораб “Адмирал Трибуц” и вече са откарани на брега и са настанени в лечебни учреждения на флота за оказване на квалифицирана медицинска помощ”, посочи той.

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков информирал лично президента Дмитрий Медведев за инцидента. Руският държавен глава е разпоредил на главния прокурор Юрий Чайка да се проведе разследване за причините за инцидента, които до този момент остават неизвестни.

Японските военноморски сили са били известени за пожара, разразил се на руска подводница от руския Тихоокеански флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки японското министерство на отбраната. Японски станции за измерването на нивото на радиацията в Тихоокеанския регион показват, че няма повишение на радиацията заради трагедията, разиграла се вчера и отнела живота на най-малко 20 души от екипажа на подводницата.

Руските власти също обявиха, че няма изтичане на радиация и че атомното отделение на подводницата не е било засегнато от пожара. /БЛИЦ