Общо над 1,272 млн. души участваха в днешните национални протести във Франция срещу плановете за реформа в пенсионната система на страната, съобщи в изявление министерството на вътрешните работи, предават световните агенции.

Според министерството 87 000 души са се включили в демонстрацията срещу реформата в столицата Париж. По данни на профсъюзите обаче само в Париж са протестирали 500 000 души.

За сравнение на първите национални протести срещу промените в пенсионната система, свикани на 19 януари, са участвали общо 1,12 милиона души в цялата страна, в това число 80 000 в Париж, сочат данните на министерството.

Стачките засегнаха училища, рафинерии и жп транспорта, което се е отразило и на влаковите връзки със съседна Германия. Демонстрации имаше в Тулуза, Рен, Гренобъл и други градове. В отговори, власите са разположили 11 000 души от силите на реда.

На обща пресконференция след днешните протестни прояви представители на профсъюзите обявиха, че за 7 и 11 февруари планират нови стачки и демонстрации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук