Решението на Австрия да каже „не“ на присъединяването на Румъния към Шенген срещна силен отпор в северната ни съседка.

Румънското МВнР извика австрийската посланичка и оприличи позицията на Австрия, като неприятелска.

„Австрийската посланичка в Румъния беше извикана в Министерството на външните работи, където ѝ беше съобщена позицията на Румъния и протеста на външното министерство във връзка с неоправданата и неприятелска позиция на Австрия, която неминуемо ще се отрази на двустранните отношения“.

В документа се отбелязва, че "този резултат е абсолютно несправедлив и лишен от всякаква обективна мотивация. Позоваванията на австрийската страна на проблема с нарастващия миграционен поток...са неприемливи, некоректни и несправедливи, като се има предвид, че всички данни, официално представени от Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс”, ясно показват, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен натиск и не е източник на вторична миграция“, подчертава румънското МВнР, цитирано в местни и чужди медии.

„Също така беше изразен категоричен протест пред австрийската посланичка във връзка с обвиненията на австрийските власти относно т. нар. натиск върху австрийски компании (в Румъния), които са недопустими, защото не отговарят на действителността“, се казва в съобщението.

Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа във Facebook след обявяването на решението, че "несправедливото противопоставяне на Австрия е безплатен коледен подарък" за руския президент Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена избра да изостави европейските си другари и да служи на ... интересите на Русия", заяви Чолаку.

"Австрия очевидно е откъсната от Европа.“ Той допълни, че Австрия може да очаква Румъния да използва правото си на вето в ЕС, за да блокира желания на Виена по същият безпочвен начин.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти.

"Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия", каза министърът на туризма.

Хиляди румънци зоват в социалните мрежи за бойкот на всички австрийски марки. В това число влизат енергийните напитки Red Bull, сокове Pfanner, строителна техника Strabag, бижута Swarowski, бензиностанции OMV, банка Райфайзен и много други.

Румънците са обединени около тезата, че Австрия действа като съюзник на Русия, спирайки влизането им в Шенген.

Ежегодно около 370 000 румънци почиват в Австрия – най-често в планинските курорти. Тази година обаче, ако нараненото национално самочувствие надделее, цифрата може да се окаже и по-ниска.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу призова румънците да бойкотират австрийските ски курорти. „Не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия“, каза министърът.

Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

„След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот.

От този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от следващата година традиционният летен лагер вече няма да се провежда в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има подобни условия за обучение“, обявиха от клуба.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук