Приказната сватба на Меган Маркъл с принц Хари представляваше за мнозина отдавна закъснялата модернизация на най-известното британско семейство.

Почти три години по-късно обвиненията на херцогинята на Съсекс за расизъм в кралското семейство и медиите пробиха дупка в спектакъла, отразявайки истината за чернокожите и други малцинства, живеещи във Великобритания.

Двамата говориха за расистките коментари в британската преса по време на интервюто си с Опра Уинфри миналата седмица. Твърдения, които доведоха до оставката на ръководителя на Обществото на редакторите в Обединеното кралство, след като той отказа да признае, че има проблем.

Твърдението на Меган, че един от членовете на кралското семейство е изразил загриженост относно цвета на неродения й син Арчи, не доведе до никакви последствия.

Вместо това кралските особи се поставиха на върха на културните войни, които нарастваха след протестите Black Lives Matter от миналото лято. Дори премиерът на Великобритания, Борис Джонсън, отрича, че Обединеното кралство е расистка държава - пренебрегвайки доказателствата за преживяното от много чернокожи британци.

Британски коментатори поставиха под съмнение валидността на твърденията й.

"Не знаем точно какво е казано, не знаем как е казано, не знаем кой го е казал. Единственият контекст, който можем да дадем на тази история, е, честно казано, измислен от нашите собствени фантазии и предразсъдъци ", пише колумнистът Дейвид Ааронович в дясноцентристкия британски всекидневник Times. "Трябва да се опълчим усилено срещу това.

Намеренията имат значение, контекстът има значение, фактите са от значение. Ако "чувствата" са всичко, което е от значение, тогава в крайна сметка ние, всеки един от нас, сме потенциално загубени от нечия емоционална интензивност."

Миналата седмица принц Уилям заяви пред репортери, че кралските особи "със сигурност не са расистко семейство", дни след като Дворецът заяви, че - "спомените за случилото се варират", но сериозните обвинения ще бъдат разгледани вътре в семейството. Дворецът е наел външна адвокатска кантора, за да разследва твърденията, че Меган е тормозила кралски персонал.

Това не е нормално семейство

При нормални обстоятелства "можете да дръпнете линията и да кажете, че това е личен семеен въпрос", казва Халима Бегум, ръководител на мозъчния тръст за равенство на расите Runnymede, "но кралските особи не са нормално семейство".

Неговият матриарх, кралица Елизабет, е държавен глава на Обединеното кралство и 15 други страни в Британската общност - асоциация от 54 държави, почти всички от които преди са били под британско управление. Ролята на монархията в основата на Британската общност означава, че институцията представлява 2,4 милиарда души, повечето от които не са бели.

Монархията е обичана във Великобритания и дори отвъд нейните граници, но тя е и най-разпознаваемият символ на белотата и имперската носталгия в британското общество. "Роден да управлява белия елит е инкрустиран с богатството и бижутата, откраднати от бившите им колонии", пише Кехинде Андрюс, професор по Чернознание в Бирмингамския градски университет, за CNN.

"Озадачаващо е, че някой е изненадан от въпросите, повдигнати относно цвета на кожата на бебето на двойката, като се има предвид колко централна е белотата в образа на монархията."

Като заобиколиха обвиненията, кралските особи пропуснаха възможността да се справят с този дълбок въпрос с чувствителността, която бе необходима. "Това е вид реч в съвременна Великобритания, който не бива да толерираме", казва Бегъм.

Кралският протокол повелява семейството да стои далеч от политиката и да избягва да изразява своите политически възгледи. Расата е аполитична, на мнение е Бегъм. "Тя е основно човешко право, така че кралското семейство трябва публично да адресира расизма по същия начин, по който другите организации го правят", казва тя.

Монархията трябва да обедини страната, когато става въпрос за раса. "Ако преди те не са говорили за расизма или за ролята им в империята, сега имат възможност да го направят. Тези разговори не трябва да разбиват семейства, нации и монархии, напротив - трябва да ги направят по-силни", обяснява Бегъм.

Колониална амнезия

Принц Чарлз призна ролята на Великобритания в търговията с роби по време на конференция в Гана през 2018 г. Кралското семейство обаче запази до голяма степен мълчанието си относно ролята, която играе около робството и колониализма, въпреки че техните предци одобряват и печелят и от двете.

През 16 век кралица Елизабет I снабдява търговеца с роби Джон Хокинс със собствен кораб "специално с цел залавяне на африканци на западноафриканското крайбрежие", се казва в статия в националните архиви на Обединеното кралство. Следващите членове на короната инвестират много в търговията с роби.

Що се отнася до колониализма, Източноиндийската компания, предоставена от Елизабет I на кралска харта, действа като агент на империята в Индия и други части на Азия, където завзема територия, създава закони и защитава активите си с военна сила.

Само в Индия икономистът Утса Патнаик изчислява, че Великобритания е иззела днешния еквивалент от около 44 трилиона долара от страната между 1765 и 1938 г. - около 15 пъти БВП на Великобритания за 2019 г.

"Очевидно щеше да има огромна разлика, ако огромните международни печалби на Индия бяха запазени в страната. Индия щеше да бъде далеч по-развита, с много по-добри показатели за здравето и социалното благосъстояние", каза Патнаик пред индийския финансов всекидневник Live Mint през 2018 г.

И все пак проучване от 2020 г. установи, че близо една трета от британците казват, че империята е нещо, с което трябва да се гордеят, докато 33% казват, че колониите са се развили по-добре, защото са били част от империята. Експертите твърдят, че тези нагласи отразяват британската колониална амнезия, която е оказала ефект сред небелите общности във Великобритания и в чужбина.

Проучване от 2019 г. от университета в Оксфорд установи, че кандидатите за работа, които са чернокожи или азиатци във Великобритания, се сблъскват с подобни нива на дискриминация на работното място днес, както в началото на 70-те. Според проучването кандидати с пакистански и нигерийски имена трябва да изпратят до 80% повече заявления от своите колеги, които са бели, преди да получат обратно обаждане.

"Колониализмът беше монументален, защото той формира останалия свят и беше, да го кажем учтиво, масивно преразпределение на богатството и стоките и е в основата на развитието на идеологиите на расата, които са и до днес с нас", обяснява Корин Фаулър, професор по постколониална литература в Университета в Лестър, заяви пред CNN.

Фаулър каза, че е важно хората да не отхвърлят жалбите за расизъм и дискриминация, тъй като се основават само на "чувствата", докато всъщност има много доказателства, показващи, че хората с различен цвят на кожата се сблъскват със сериозни различия във Великобритания.

Първата стъпка за справяне с тези грешки, твърдят активисти и протестиращи от движението Black Lives Matter , обхванало страната миналото лято, е да се осигури по-пълна и честна картина на колониалното минало на Великобритания. Според тях тази история не е отразена в музеите, обектите на наследството или училищните програми на страната.

Силна съпротива

Опитите за честен поглед бяха спрени от някои депутати и коментатори. В писмо до The Telegraph през 2020 г. група от над 60 консерватори, наречена The Common Sense Group, поиска от министъра на културата Оливър Даудън да направи преглед на финансирането на благотворителната организация National Trust.

Предполагаемото й престъпление? Публикуване на доклад през септември миналата година, който признава връзките между неговите имоти и колониализма и робството. The Common Sense Group беше особено обезпокоена, че един от цитираните домове е Чартуел, вилата на бившия премиер Уинстън Чърчил.

Бившият военен лидер, ръководил военната борба на Великобритания срещу нацистка Германия, е огромен източник на национална гордост. Джонсън дори написа биография за него. Но изследванията също така предполагат, че неговата политика поне отчасти е причинила глад и е отнела повече от 3 милиона живота в Индия.

"Историята не трябва нито да се дезинфекцира, нито да се пренаписва, за да отговори на желанията на  "снежинката", заявиха депутатите в писмото си във връзка с доклада, в който се отбелязва съпротивата на Чърчил срещу независимостта на Индия и че той е бил министър-председател по време на Бенгалския глад през 1943 г.

"На клика от мощни, привилегировани либерали не трябва да се позволява да пренаписват историята ни по техен образ", добавят те.

Фраките, които предизвикаха яростен дебат в консервативната преса за политическа пристрастност на академичните среди, доведоха до разследване на National Trust от регулаторния орган, благотворителната комисия, която установи, че групата не нарушава нито един закон за благотворителността.

В отговор шефът на National Trust Хилари Макгрейди заяви, че "ще продължи да възприема широкообхватен и основан на доказателства подход към историята".

"Има толкова много неща, с които да се гордеем в нашата история", написа тя на уебсайта на National Trust. "Това със сигурност е признак на увереност, почтеност и гордост, че макар да можем да празнуваме и да се наслаждаваме на историята, можем да изследваме и признаваме всички аспекти от нея."

Заключението на благотворителната комисия не идва преди Фаулър, който е редактирал доклада, да стане мишена за тролове.

Професорът от Университета в Лестър продължава да бъде жертва таблоидната преса. "Вече не мога да ходя сама на разходки", казва тя, поради количеството смъртни заплахи, които е получавала през последните няколко месеца.

Същото важи и за други учени и писатели, изследващи империализма. Журналистът Сатнам Сангера получи хиляди нецензурни туитове, след като беше публикувана книгата му "Empireland", споделя той пред The Guardian миналата седмица. Андрюс, професорът по изучаване на чернокожите, е забелязал скок в онлайн нападките срещу него от пускането на книгата му "Новата ера на империята" в началото на март.

"Съществуват рискове да се оспори широко разпространеният разказ, че ключови фигури като Чърчил или империята са били добрите сили", казва Андрюс пред CNN.

"Съществува дълбоко променена версия на историята, която е необходима, за да се маскира продължаващият расизъм и в наши дни, така че има почти пълна неспособност да се примирим с миналото", добави той. "Реакцията е защитен механизъм, който да поддържа нацията спокойна в заблудите си."

Всичко това съвпадна с управляващото консервативно правителство, което участва в културната война, разпалвайки пламъците на поляризацията в опит да задържи значително новото си мнозинство от избиратели. Консервативната партия може да запази властта на следващите избори през 2024 г., като води кампании по социално-културни въпроси, а не по икономически.

Управляващите внесоха спорен законопроект за полицията, който, според критиците, дава на полицията и министрите повече правомощия за ограничаване на протестите и който конкретно споменава "паметници" - в ясна препратка към публичното нападение над статуите на Чърчил и търговци на роби повредени по време на BLM протестите.

Ако бъде приет, опорочаването на статуя може да доведе до максимум 10 години затвор.

Промяна в настроението

Настроението се променя, както и демографските данни. Проучване установява, че над половината от 18 до 24-годишните вярват, че страната е расистка, в сравнение с 22% от 55 до 75-годишните.

Различни анкети след интервюто с Уинфри показаха съчувствие към Меган и Хари, което бе отново разделено на възрастови групи. Тези на възраст от 18 до 24 години преобладаващо поддържат положително мнение за двойката, докато мнозинството от тези над 65 години не ги харесват.

"Много от по-младите хора просто не разбират защо публичните институции и лидерите не са по-антирасистки като цяло", казва Бегум, добавяйки, че призивите институциите да се съобразяват с историята си и структурните пристрастия стават все по-силни.

И, както видяхме през последните няколко седмици, монархията не е имунизирана. Като наследници на трона принц Чарлз или принц Уилям няма да имат прикритието, че са от по-старо поколение, казва Бегъм.