Три момента все още преследват оцелялата от урагана Иън Даниела Щерева, пише Naples Daily News.

Първият момент: Когато видяла, че водата започва да се покачва на Ривард Роуд, където живее с баща си.

Нейният квартал беше преодолял напълно урагана Ирма и Щерева се осланяла на този спомен, въпреки предупрежденията, че приливът ще направи тази буря различна. Тя си спомня леката си паника: „Помислих си „О-о“.


Следващият момент включвал тиксо. Щерева започнала да го лепи по вратите и прозорците си, включително вратата на гаража към кухнята. И все пак водата се повишила. Тя проникнала в гаража, където професионалната цигуларка - член на Неаполската филхармония, инструктор в Общественото училище на Неапол и частен учител - е съхранявала инструментите си.

Торбите с пясък, които натрупала срещу вратата на гаража — „Безполезни“, заяви тя. Водата нахлувала безмилостно, докато тя и баща й, който говори само родния им български, се опитвали да останат крачка пред хватката й, трупайки неща върху плотовете, където в крайна сметка наводнението щяло да победи. Започнало да влиза в дългите й до пода прозорци, в спалните, банята. Знаела, че трябва да излязат.

Третият момент било най-дългото пътуване на семейство Щереви. Започнало в спалнята, където, по някакво чудо заради ремонт на компресор на климатик, тя била оставила стълба - до покрива на дома си.

Тя и баща й Георги занесли стълбата до входната врата и се опитали да я поставят. Но налягането между водата в къщата и водата отвън я събаряла. Те газели във вода, дълбока до гърдите, до място, където можели да стигнат до върха на силно подрязан храст. „Отново, още едно чудо. Току-що го бяхме подрязали,“ и да използват основния му ствол като стъпало, от което да се качат на покрива.

Щерева взела и двете си котки Пепи и Калина на тавана с храна, грабнала паспортите - нейния американски и българския на баща си. Цигулката си оставила на най-високия възможен рафт, с надеждатаэ да се върне, за да я вземе, след като бъде спасена.

xx

"Кое беше по-лошо: цигулката да се намокри в дъжда или изобщо да нямам цигулка,"  казва тя с въздишка, припомняйки си дилемата.

Нейните обаждания до 911 преминали. Но Щерева си спомня, че й било казано, че операциите няма да започнат, докато вятърът не утихне под силата на тропическа буря - 39 мили в час около 15:00 часа.

Близо два часа двойката се сгушила в бурята, докато съсед със стълба не ги свалил, когато водата се оттеглила малко. След това лодка за спасителни операции на окръг се появила около 6:30 часа сутринта.

xx

Във вторник предният двор на Щерева представлявал огромна купчина мебели и гипсокартон. Най-долният рафт със скъпоценна камерна музика, която съхранявала в гаража си, бил съсипан. Малко пияно Steinway,  поело вода върху клавиатурата. Кухненската печка започнала да пуши, когато водата проникнала в нея, и хладилникът й също били съспани. Но тя скърби повече за загубата на пианото.

"Още един принос към Иън," казва тя иронично. Все пак Щерева завършва усмихната обиколка из хаотичния си дом. Тя и баща й са в безопасност; котките са в безопасност; тя има своята цигулка.

„През целия си живот никога не съм виждала такъв прилив на любов и помощ от семейството, приятелите, дори напълно непознати“, заяви тя. "Всички бяха невероятни."


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук