В босненската столица Сараево днес за пръв път се организира гей парад, който протече при засилени мерки за сигурност. Противници на демонстрацията свикаха протестен митинг, съобщават местни медии. 

Над 1000 полицаи, полицейски кучета и метални бариери бяха разположени по трасето, по което преминаха стотиците участници в парада, пеещи и развяващи знамена с цветовете на дъгата.

Живописното множество носеше огромен розов плакат с логото на парада „Има изач”, което в буквален превод означава „дебют”.

Десетки привърженици на консервативна ислямска група пък организираха митинг срещу парада. Те определиха събитието като „грях” и „унижение” за Сараево, като завършиха протеста със символична молитва. Освен това те скандираха "Аллах Акбар" и нападнаха журналист.

Екстремисти и хулигани осуетиха в миналото два гей фестивала в Сараево, предимно мюсюлмански град, което породи опасения от насилие по време на днешния гей парад.

Босна и Херцеговина си остава дълбоко консервативна страна, а Сараево е последната столица на Балканите, където досега не е имало гей парад.
Местните медии съобщиха, че американският посланик се е присъединил към шествието, заедно с местни официални лица и активисти от региона.

Събитието се смята за тест за Босна и Херцеговина, която иска да загърби военното си минало и да се присъедини към Европейския съюз.