Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който има за цел борба с цензурата, която се налага от страна на чуждестранните интернет платформи срещу материалите на руските средства за масова информация.

Под действието на документа теоретически могат да попаднат Ютуб, Фейсбук и други интернет ресурси, но това ще бъде най-крайната мярка, подчертаха по-рано от парламента на Русия.

На първо време ще се изпраща предупреждение. Ако интернет платформата не коригира нарушението в обозначените срокове, Роскомнадзор в съгласие с Министерството на външните работи (тъй става въпрос за чуждестранни юридически лица) ще се обръща към Генералната прокуратура.

Ведомството ще бъде в правото си да приема решение за частичното блокиране на този или онзи ресурси или пък за забавяне на трафика му. Крайната мярка ще е пълно блокиране на територията на Руската федерация.

Тази инициатива стана ответна мярка на редица проявления на цензурата по отношение на руските средства за масова информация в чуждестранните социални мрежи. Новият закон позволява създаването на механизъм за тяхната защита.

Както заяви един от авторите на проекта - началникът на комитета на Държавната Дума по информационна политика, информационни технологии и връзки, Александър Хинщайн, заплахата от блокиране трябва да изиграе ролята на елемент на сдържане.

Главата на комитета в руската Дума също така подчерта, че законопроектът се разпростира над всички интернет ресурси, без значение от мястото им на регистрация, но при едно условие:

Те са длъжни да бъдат на руски език или на език на някой от народите в Руската федерация. И дадените ресурси трябва да бъдат ориентирани именно към гражданите на Русия.

Според един от авторите на закона, сенатор Алексей Пушков, основната цел на инициативата не е да санкционира чужди интернет платформи, а да ги насърчи да спазват руското законодателство.

Той изрази увереност, че YouTube, Google, Facebook и други ресурси се ръководят от политически мотиви, когато ограничават достъпа до руски медийни материали.

"Вярвам, че тук имаме работа с използването на интернет като инструмент за политическа борба и информационна война. И тук, разбира се, трябва да реагираме", каза Пушков.

Предполага се, че нарушителите ще бъдат глобени с до три милиона рубли, заяви по-рано друг автор на инициативата, депутатът Антон Горелкин.