Германският външен министър Зигбар Габриел отправи необичайно остра атака по адрес на канцлера Ангела Меркел. Политиците в страната взаимно се обвиняват за насилието, помрачило срещата на Г-20 в Хамбург през уикенда.

Коментарите идват на фона на напрежението в коалицията на християндемократите със социалдемократите малко повече от 2 месеца преди парламентарните избори на 24 септември.

Някои коментатори разкритикуваха Меркел за решението й да избере Хамбург за срещата - родното място на канцлера.

В понеделник консерватори хвърлиха вината за насилието върху левицата. Някои предлагат, че кметът на града Олаф Шолц от Социалдемократическата партия трябва да подаде оставка, след като не се е справил.

"Олаф Шолц не е отговорен за организирането на тази среща", каза Габриел пред медийната група Funke. "Който и да иска оставката му...трябва също да поиска оставката на Ангела Меркел", изтъкна топ дипломатът на Германия.

"Тя носи политическа отговорност за организирането и посоката на Г-20 в Хамбург, която имаше тайна задача: самореклама на лидера на Християндемократическия съюз малко преди изборите", добави той.

Според него форумът е бил "пълен провал" по отношение на големите теми, засягащи човечеството - войните, гражданските войни, гладът и бедността.

Но за съжаление днес ние трябва да се задоволим, ако изобщо 20-те лидери на богатите държави могат да се срещнат, смята той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!