Изтребители Ф-16 на военновъздушните сили на Турция и артилерийски части са нанесли удари по 40 цели в сирийската провинция Идлиб в отговор на обстрел от страна на сирийски правителствени сили, при който бяха убити четирима турски военни. Това съобщи днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция преди посещение в Украйна.

"Турски Ф-16 и гаубици продължават да нанасят удари по цели на режима (на президента Башар Асад). Наши мишени са приблизително 40 позиции. В резултат на огъня са неутрализирани 30-35 сирийци", посочи турският лидер, цитиран от БТА.

Ердоган не уточни дали "неутрализираните сирийци" са представители на сирийската армия.

Турското министерство на отбраната съобщи по-рано, че четирима турски войници са загинали, а девет са били ранени, единият тежко, при обстрел днес на сирийски правителствени сили в северозападния сирийски район Идлиб. Министерството посочи, че турските сили са отвърнали с ответен огън и са поразили цели в района Идлиб. То уточни, че сирийските сили са извършили ударите, въпреки че са били предварително уведомени за позициите на турските военни.

"Отговорихме реципрочно на тези нападения и ще продължим да го правим, било то с артилерия или миномети. Решени сме да продължим своите операции за сигурността на нашата страна, народ и на нашите братя в Идлиб", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Онези, които поставят под въпрос нашата решимост, скоро ще разберат, че са допуснали грешка", заяви още той.