Украинските военни разполагат западни оръжия на териториите на атомни електроцентрали, каза Сергей Наришкин, директор на Руската служба за външно разузнаване (СВР).

„Има достоверни сведения, че ВСУ съхраняват оръжия и боеприпаси, предоставени от Запада, на териториите на атомните електроцентрали. Това се отнася за най-скъпите и дефицитни за ВСУ ракети за РСЗО ХИМАРС и системи за ПВОкакто и артилерийски боеприпаси с голям калибър“, цитира думите му пресслужбата на Службата за външно разузнаване.

Според данни на разузнаването само през последната седмица на декември няколко вагона със „смъртоносния товар“ са доставени от чужбина през жп гара Рафаловка до АЕЦ „Ровно.“

Според Наришкин Киев очаква, че руските въоръжени сили няма да нанасят удари по атомни електроцентрали, опасявайки се от ядрена катастрофа.

Ако се случи мащабно взривяване на складове и разрушаване на атомна електроцентрала по вина на поредната "заблудена" украинска ПВО ракета, тогава вината за трагедията винаги може да бъде приписана на Москва, обясни той.

„Бих искал да се надявам, че на никой в Киев няма да му хрумне умишлено да взривява такива складове с надеждата да измоли САЩ и техните съюзници за още повече оръжия и боеприпаси“, добави директорът на службата.

Според него този метод често се използва от международни терористи. В същото време, както беше посочено, заложници на киевския режим сега не са отделни цивилни, а „десетки и дори стотици хиляди жители на собствената им и съседни държави“.

Украинските военни редовно продължават да обстрелват Енергодар и прилежащата към града територия на Запорожката АЕЦ, която от март миналата година се контролира от руските въоръжени сили.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) многократно е заявявала необходимостта от създаване на зона за сигурност около ЯЕЦ.

Под контрола на Киев остават три атомни електроцентрали - Ровненска, Хмелницка и Южноукраинска.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук