Руският комплекс С-500, който се подготвя за серийно производство, многократно влиза в полезрението на руски и чуждестранни медии.


Сега дойде редът на американския National Interest да оцени възможностите и перспективите на системата за противовъздушна отбрана.

Съдейки по наличната информация, С-500 е сериозна стъпка напред дори в сравнение със системата С-400, която много експерти признават като най-ефективното средство за поразяване на въздушни цели.

Новата система за противовъздушна отбрана ще има по-голям обхват от предшественика си, ще може да сваля сателити в ниска орбита и обекти, движещи се със свръхзвукова скорост, а също така да реагира по-бързо на заплахи.

Особен интерес за американците представлява фактът, че новата система за противовъздушна отбрана ще бъде в състояние да унищожава хвалените в чужбина стелт изтребители F-22 и F-35, което ги прави неподходящи за нахлуване на руска територия.

Като цяло National Interest не критикува вътрешната система, обаче показва, че С-500 едва ли ще се превърне в система за масова противовъздушна отбрана, която напълно ще измести своите предшественици.

Според автора на материала С-500 е продукт от друг клас, алтернатива на С-400.

„Става все по-очевидно, че Кремъл никога не е имал сериозно намерение да замени всеки С-400 със С-500“, подчерта американският журналист.

Дали това е вярно е спорен въпрос, тъй като няма официални изявления относно изключителния статус на тази система за ПВО. Известно е само, че С-500 ще започне да се произвежда масово още през следващата година и почти веднага ще бъде приет от руската армия.

Струва си да се каже, че САЩ също се опитват да подобрят собствените си системи за противоракетна отбрана. Но, очевидно, в близко бъдеще няма да успеят да настигнат Русия.

Превод: В.Сергеев