Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400 даже, ако Съединените щати ѝ продадат системите "Пейтриът". Това заяви турският президент след завръщането си от Вашингтон. След месеци на обтегнати отношения между Анкара и Вашингтон, в Белия дом беше устроен топъл прием за Ердоган. Но разногласията между президентите на Съединените щати и Турция не бяха преодолени.

Пред турски медии турският президент заяви, че Вашингтон не е прав да иска Анкара да се отказва от системата С-400 и заяви, че това е "нарушаване на суверенитета".

На срещата в Белия дом Доналд Тръмп определи купуването от Турция на руската противоракетна система "сериозно предизвикателство".Доналд Тръмп, президент на САЩ: За нас това е голямо предизвикателство. Ние говорим за него постоянно. Днес говорихме. Ще говорим и в бъдеще и се надявам, че ще намерим решение.

Политическо шоу или умела дипломация - срещата между двамата президенти предизвика бурни коментари. Репликата на Тръмп запечата срещата между двамата лидери и обърка анализаторите какви точно са отношенията между двете държави.

Неочаквано американският президент не разкритикува турската операция в Северна Сирия, но изненада с признанието за ролята на американските войници в района.Турският президент беше много по-сдържан в изказванията си. Ердоган предупреди, че в срок от шест месеца до две години Турция може да върне около 1 милион сирийци в Северна Сирия.


Реджеп Ердоган, президент на Турция: Трябва да правим разлика между две неща. Ние нямаме проблеми с кюрдите. Имаме проблеми с терористични организации, като някои техни членове произхождат от кюрдите.

"Срамота", "Тръмп, засрами се" - такива гневни възгласи огласяха района на Белия дом. Стотици кюрди протестираха там срещу визитата на турския президент.