Руските хиперзвукови противокорабни ракети "Циркон" представляват сериозна заплаха за всеки флот и са в състояние да "направят дупка в самолетоносач" дори без ядрена бойна глава, според американското издание National Interest.

Американското издание обърна внимание на скоростта на Циркон.

„Полет със скорост над 5 Machs ще осигури толкова много кинетична енергия, че дори пълна с бетон бойна глава ще предизвика мощна експлозия, когато удари земята или направи дупка в самолетоносача“, подчертава авторът на статията.

Освен това изданието припомня, че е „изключително трудно“ да се защитава срещу хиперзвукови оръжия поради тяхната маневреност. „Това е като изстрелване на куршум в куршум“, се казва в публикацията.

Изданието също така отбелязва, че с „Цирконите“ ще бъдат оборудвани най-новите руски подводници от проекта  «Ясень», които могат да бъдат незабелязани няколко месеца под вода. Авторът на статията нарича комбинацията от Циркон и подводници от проекта  «Ясень», „мълчаливият убиец“.

По-рано стана известно кога ще се проведат първите тестове на Циркона с ядрени подводници от проект 885M.

Припомняме, че в началото на януари най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ беше изпитана за първи път от кораб - фрегата на проект 22350 адмирал Горшков. След няколко изстрелвания от фрегата „Адмирал Горшков“, „Циркон“ планира да изстреля от главната подводница на проект 885 (код „Пепел“) Северодвинск. Освен това за 2020 г. се планира стрелба с Циркон от многоцелева подводница на проект 885M Казан.

В допълнение, с най-новите хиперзвукови ракети „Циркон“ ще бъдат снабдени големият противоводен кораб (БПК) на проект 1155 маршал Шапошников и многофункционалната подводница на проект 949А (Антей) Иркутск, която се модернизира за руския Тихоокеански флот.

Предвижда се също цирконите да бъдат поставени на подводниците от пето поколение на Хъски.

През февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин, изказвайки се със съобщение до Федералното събрание, обяви, че най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ ще има скорост над 9 Мах и обхват над 1000 км.

В същото време, според западните експерти, реалната скорост на циркона е 11 хиляди километра в час, което е почти два пъти по-бързо от очакваното.