В Русия се провеждат няколко десетки проекта за хиперзвуково оръжие.

Борис Обносов, ръководител на корпорацията за тактически ракетни оръжия, заяви, че хиперзвукът е една от перспективните области за компанията, пише "Поглед инфо".

"Ние комбинираме усилията на ВПК “НПО Машиностроене”, ЦАГИ, ЦИАМ, академични институти и много организации. Тази тема обединява няколко десетки проекта”, заяви той.

Борис Обносов подчерта, че сега е важно разработчиците да концентрират усилията си. Той предложи в близко бъдеще да бъде поставена задача да се създаде междуведомствен център за развитие на хиперзвука.

На 13 февруари руският президент Владимир Путин на среща с работна група за подготовка на изменения в Конституцията заяви, че "ядреният статус не е вечен". В бъдеще ядрените оръжия могат да загубят своята ефективност. Именно към това са насочени западните системи за противоракетна отбрана. След появата на хиперзвуково оръжие в Русия обаче всички тези опити станаха безсмислени.

В края на декември 2019 г. първи полк с ракетни системи „Авангард“ пое бойно дежурство. Този хиперзвуков крилат модул обезсмисля възможностите на всички съвременни системи за противоракетна отбрана.

Опитно-бойна експлоатация преминава хиперзвуковата ракетна система “Кинжал”. Ракетата, способна да се ускори до Мах 2.3, е поставена на въоръжение на прихващача МиГ-31К.

Успешно е изпитана хиперзвукова ракета морско базиране “Циркон"

Превод: В. Сергеев