Дейностите на НАТО до границите на Русия ни задължават да вземем мерки за гарантиране на сигурността, коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков във връзка с ученията Agile Spirit 2021 в Грузия с участието на 12 страни членки на НАТО, както и Азербайджан, Грузия и Украйна.

"Това е още едно потвърждение, че НАТО с военната си инфраструктура е около нашите граници, не само около - но в контакт с нашите граници. Това, разбира се е предмет на много внимателно наблюдение от наша страна. Основното е, че то ни задължава да вземем мерки за осигуряване на нашата сигурност. Това многократно са казвали президентът и министърът на отбраната, както и нашите представители на различни нива", обясни Песков.

НАТО не крие кой е основният враг на алианса и е важно сценарият Agile Spirit 2021 да не предполага скрити действия спрямо Русия, каза говорителят.

"Разбира се, за нас е важно сценариите на подобни учения да не предполагат никакви тайни действия срещу страната ни. Все пак сценариите на ученията са измислени в НАТО и алиансът не крие кой е основният враг", каза той, коментирайки участието на Азербайджан в тези учения.

"Азербайджан е суверенна държава. Ние ценим нашите отношения с Азербайджан, това са партньорства, има обща политическа воля за по-нататъшно развитие на тези отношения".

Учението започна на 26 юли и в тях участват над 2,5 хиляди военнослужещи от Азербайджан, Великобритания, Германия, Грузия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна и Естония. Повече от 1,5 хиляди от тях са грузински военнослужещи, други 700 са от САЩ.