Изявлението на американския президент Джо Байдън, че руската икономика разчита само на ядрено оръжие и петрол, е опит за успокояване на вътрешните опоненти, разтревожени от руските високотехнологични иновации и промяната в позицията на американския лидер по „Северен поток 2“.

Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев.

„Някои изявления на Байдън предизвикват истинско недоумение - в частност, опит всъщност да се повтори нелепата теза на бившия президент на САЩ Барак Обама за "държава бензиностанция". Той каза, че руският президент Владимир Путин има ядрено оръжие, петрол и нищо друго.

Но това очевидно е опит да се успокоят вътрешните опоненти, които все повече се тревожат, както от руските иновации в областта на високите технологии (не само военни), така и например от промяната в позицията на администрацията на Байдън по "Северен поток 2", която най-суровите критици на американския лидер смятат за победа. Москва “, написа Косачев на страницата си във Facebook.

Той смята, че истинската загриженост за Русия може да бъде именно слабостта на екипа на самия шеф на Белия дом. „Не само заради опасно неточната информация за потенциала на Русия или за „руската намеса“ в американските избори, чийто резултат все по-малко засяга отношенията между нашите страни“, каза Косачев.

Според вицепрезидента на Съвета на федерацията Байдън също е направил много по-важно изявление, че ако Америка наистина се включи „в истинска гореща война с голяма сила“, това ще се случи в резултат на кибер хакване с големи последствия, тази вероятност ... нараства с геометрична прогресия ".

„Ако екипът на Байдън му предостави невярна информация, това може да има най-опасните последици за целия свят“, добави той.

Според Косачев това изявление потвърждава, че твърденията за кибератаки и хакерство трябва да бъдат 100% доказани и не "за вътрешна употреба", а на цялата международна общност с участието на независими експерти.

„В противен случай отговорността за горещи конфликти трябва да се носи от онези, които отправят неоснователни обвинения в кибератаки срещу други държави. Трудно е дори да се излезе с по-убедителен аргумент в полза на обвързващо международно споразумение за киберсигурност “, подчерта Косачев.

Той предложи на Белия дом да подкрепи проекта на конвенция за противодействие на използването на информационни и комуникационни технологии за престъпни цели, внесен от Русия в ООН.

„За разлика от сегашната Конвенция на Будапеща на Съвета на Европа, която съдържа девет елемента на престъпления, нашият проект разшири техния списък до 23. Време е да преминем от мегафонна дипломация към езика на обвързващите споразумения, така нехаресвани от американските администрации, в рамките на която човек трябва да отговаря за думите си “, - заключи заместник-председателят на Съвета на федерацията.

Байдън припомни срещата си с руския президент Владимир Путин в Женева и заяви, че руският му колега "има реален проблем". Според американския лидер руската икономика разчита единствено на ядрени оръжия и петролни ресурси.