Северноатлантическият алианс смята, че въпреки многократните катастрофи на руски ударни дронове на румънска територия, няма заплаха страната да бъде въвлечена във война. 

„Най-важното е да потвърдим отново факта, че няма признаци за умишлени действия [от страна на Русия] за нападение на румънска територия и следователно територия на НАТО“, каза заместник-генералният секретар на НАТО и бивш външен министър на Румъния Мирча Джоана на брифинг в Букурещ, пише The Independent. 

Той твърди, че местното население няма причина за притеснения. 

„Когато чуеш звуците на война на няколкостотин метра от дома си, от мястото, където работиш, това предизвиква емоции и безпокойство. Но няма риск Румъния да бъде въвлечена в този конфликт. Искам да успокоя румънската общественост и особено тези, които са на дунавската граница с Украйна, че няма причина за притеснение“, каза Йоана. 

Заместник-генералният секретар на алианса отбеляза още, че ще отиде в засегнатия Дунавски регион и се надява това да се превърне в „сигнал за увереност и спокойствие“. 

Мирча също така, без да уточнява подробности, отбеляза, че на юлската среща на върха на НАТО лидерите са разработили планове за отбрана „точно за този тип ситуации (или по-лоши), за случаи на умишлени атаки“.

Инцидентът с руски "Шахед" в Румъния

На 4 септември, по време на масирана руска атака срещу Украйна с помощта на дронове камикадзе, един от атакуващите БПЛА падна близо до румънското гранично село Плауру.

След дни премълчаване на инцидента румънските власти признаха, че на тяхна територия е паднал БЛА. Президентът на страната Клаус Йоханис нарече това "неприемлива ситуация". 

На 9 септември на територията на Румъния беше намерен още един фрагмент от смъртоносно руско оръжие .

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук