Десетки видни консерватори от Европа и САЩ се събраха днес в Унгария за Конференцията за консервативно политическо действие (ККПД), предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

ККПД е най-известният форум на американските консерватори. Събитието за първи път се провежда в Европа.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви в обръщение при откриването на двудневната конференция в Будапеща, че консерваторите в Европа и САЩ трябва да се борят заедно, за да „отвоюват“ институциите във Вашингтон и Брюксел от либералите, които по думите му заплашват западната цивилизация.

„Прогресивни либерали, неомарксисти, замаяни от мечтата за пробуденост (политическо понятие, свързано с идеи, защитавани като цяло от левицата – бел. ред.), хора, финансирани от Джордж Сорос, и популяризатори на отворени общества . . . искат да заличат западния начин на живот, който вие и ние толкова много обичаме“, каза той.

„Трябва да отвоюваме институциите във Вашингтон и Брюксел“, заяви Орбан, призовавайки за съгласувани действия между консерваторите с оглед на предстоящите през 2024 г. избори.

Орбан обвинява родения в Унгария милиардер Сорос, че се опитва да подкопае европейската културна идентичност, подкрепяйки имиграцията. 

Много представители на твърдолинейната американска десница смятат унгарския премиер за пример заради твърдата му политика по отношение на имиграцията и подкрепата за семействата и християнския консерватизъм.

Европейският съюз обвинява Орбан, че ограничава медиите и съдебната независимост и обогатява свои приближени с държавни пари. Той отрича да е въвлечен в корупция.

Орбан очерта 12 точки, които според него имат ключово значение за осигуряване на доминация на консерватизма, включително да се действа съгласно техните правила, да се отстояват националните интереси във външната политика и да се придобие контрол върху медиите.

Орбан определи Унгария като „крепост на консервативните християнски ценности в Европа“ и призова американските консерватори да разгромят „господството на прогресивните либерали в обществения живот“, както по думите му той е направил в своята страна.

Председателят на Американския консервативен съюз Мат Шлап каза, че Унгария е правилното място за започване на дискусия за случващото се в Европа.

На конференцията присъстват също така фигури от американската десница, свързани с крилото на Републиканската партия, близко до бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Сред участниците във форума има и представители на десни европейски партии като френската „Национален сбор“ и испанската „Вокс“.