Най-малко 20 души са загинали при бунт на граничари, избухнал тази сутрин в столицата на Бангладеш Дака, предадоха местните телевизии, като се позоваха на полицията.
Тази сутрин 300-400 редови граничари от подразделението “Бангладешки стрелци” са превзели щаб-квартирата на това военизирано подразделение в сърцето на бангладешката столица, когато командването се е било събрало там на конференция. Те искат повишаване на заплатите.
Телевизионните кадри показват бангладешки войници, отцепили превзетия от бунтуващите се граничари комплекс сгради, които се опитват да превземат с щурм щаб-квартирата, в която има заложници. От някои сгради към небето се издига дим, води се престрелка.
Приемните отделения на местните болници са препълнени от ранени мирни жители, попаднали под обстрела.
Конфликтът между редовите граничари и ръководството на службата назряваше повече от 20 години, посочва РИА "Новости". Съгласно установената практика ръководните постове в службата заемаха офицери от бангладешката армия, които се сменяха на няколко години. Ветерани от службата обаче, които не можеха да се надяват на повишение, имаха скромна заплата и трупаха обида и огорчение. Бунтът избухнаха по време на празнуването на “Седмицата на Бангладешките стрелци”, започнало вчера. /БЛИЦ