В най-стария арктически ледник канадски експерти са открили образуването на огромна пукнатина, чиято площ достига три хиляди квадратни километра. 

Първата дупка е регистрирана директно в района на остров Елесмир. Изследователите смятат, че подобни промени ще доведат до промяна на външния вид на Арктика завинаги, съобщава Phys.org.
През май миналата година в "последната ледена зона" на планетата се появи дупка, която веднага привлече вниманието на учените. Това беше първият път, когато се случи пробив в район на Арктика, където средната дебелина на леда е пет метра.

Тази ледена дупка се появи поради невероятно силния вятър, наблюдаван по време на дългия антициклон. Експертите анализираха атмосферните данни и също така изучаваха изображения на морския лед. Те открили, че отварянето на дупката се е случило през 1988 и 2004 г., когато са съществували подобни метеорологични условия. По това време никой не обръщал нужното внимание на тези събития. Струва си да се отбележи, че силните ветрове могат да доведат до подобни последици, но не толкова далеч от брега и не в случай на такъв дебел слой лед.

Леденият слой в Арктика става все по-тънък, което ще доведе до редовното появяване на огромни ледени дупки. Разбира се, те са много полезни за местната екосистема, тъй като действат като допълнителен източник на храна, но твърде честото им появяване ще доведе до разрушаване на ледената покривка.

Превод: БЛИЦ