Конспиративната теория, че Земята е плоска, започва да прилича на досаден роднина, който винаги злоупотребява с гостоприемството на домакините си. Колкото повече се говори за нея, толкова по-удивително е да си представим, че някой наистина се връзва, пише „Индипендънт“.
Въпреки всичко, вярването, че Земята е плоска и е обградена от някаква ледена стена, продължава да събира почитатели. Освен, че си имат свое Общество на плоската Земя, което на няколко пъти беше обект на подигравки от изобретателя и предприемач Илон Мъск, техните идеи започват да намират все повече поддръжници у младото поколение.
 
Скорошно изследване на YouGov – международна агенция за интернет проучвания, посочва, че едва 66% от американците на възраст между 18 и 24 години са убедени, че Земята е кръгла.
 
Като се има предвид, че анкетата е направена сред младежи, има малка вероятност те умишлено да са дали абсурдни отговори. И все пак, цифрите са тревожни, особено като се добавят и отговорите на 9% от запитаните, които посочили, че винаги са вярвали, че Земята е кръгла, но напоследък започнали да се съмняват в това.
 
 Този странен феномен намалява с напредването на възрастта на запитаните – 94% от хората над 55 години не се поддават на тази теория.
 
Важна в нейното разпространение се оказва и религията. Над 50% от вярващите в плоската Земя считат себе си за „много религиозни“, докато едва 17% от тях заявяват, че изобщо не са религиозни.