Един от авторите на миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция Джералд Кнаус прогнозира стратегическо, политическо и идеологическо поражение на Европейския съюз заради бежанската криза на границата между Полша и Беларус.

„Това, което Европейският съюз прави сега, е политика, която е по-характерна за такива десни сили като „Алтернатива за Германия“, политика, която изглеждаше немислима през 2015 г.“, каза експертът в интервю за немския телевизионен канал ARD.

Като потвърждение на думите си експертът цитира представителката на АзГ (Алтернатива за Германия) Беатрис фон Щорх, която през януари 2016 г. се изказа за „защита на границите на ФРГ с всякакви средства, до използването на оръжие“.

Според Кнаус това е принципът, който европейските държави в момента следват, когато се опитват да разрешат новата миграционна криза.
Резултатът от подобна политика може да бъде "стратегическо, политическо и идеологическо поражение" на Европейския съюз, както и по-нататъшно разцепление в съюза.

„Европейският съюз вече не възнамерява да се придържа към своите ценности и се чувства изключително безпомощен“, каза германският експерт по миграцията. Според него начинът, по който Европа погазва собствените си ценности, означава действителната победа на лидерите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Експертът също така прогнозира, че скоро ще бъде упражнен сериозен обществен натиск върху европейските лидери.

„Гласовете ще стават все по-силни и по-силни: европейските граждани ще призовават собствените си лидери да преговарят с Беларус и ще се застъпват за премахване на санкциите“, каза Джералд Кнаус.

Според автора на споразумението за миграция от 2016 г. ситуацията трябва да се превърне в сигнал за балтийските страни.

„Следващият път, когато Европейският съюз помисли за налагане на санкции срещу Русия поради ескалацията в Украйна, има голям риск десетки хиляди бежанци да се появят на балтийската граница на ЕС“, предполага експертът.

Според Кнаус в условия, когато Европейският съюз е осмислил "най-сериозната идеологическа криза от много години", разрешаването на миграционната криза е възможно само с помощта на споразумения за партньорство.

„Вярвам, че германският канцлер трябва да проведе телефонни разговори с американския лидер и президента на Украйна и да сключи пакт за борба с изнудването“, заключи специалистът.

Експертът не уточни какви разпоредби трябва да съдържа новото споразумение, но индикацията за необходимостта от включването на официален Киев в преговорите предполага, че Кнаус подкрепя разработването на документ, подобен на споразумението между ЕС и Турция. Вероятно в замяна на материална или друга помощ Украйна ще бъде задължена да настани на своя територия бежанци от полската граница.

Припомняме, че през юли министърът на интеграцията на Дания Матиас Тесфайе обяви, че страната му преговаря с "десет трети страни", готови да поемат функциите по настаняването на бежанци. Както предполагат редица европейски медии, включително германският вестник Die Welt, Украйна може да бъде една от тях.

EADaily припомня, че миграционната криза на границата на Беларус и Европейския съюз избухна, след като Минск отказа да ограничи мигрантския поток в посока ЕС в отговор на санкциите наложени от Брюксел.

Ескалацията на напрежението започна, след като на 8 ноември няколко хиляди бежанци се приближиха до полската граница от Беларус и направиха опит за нападение. Варшава обвинява Минск за случващото се, наричайки кризата "хибридна агресия", зад която се твърди, че стои Русия.