Само година след като Тръмп загуби преизбирането си за втори мандат, се наложи да се преразгледа едно от преобладаващите предположения за неуспешното му президентство.

Ако трябва да го кажем по-просто: това предположение в момента търпи пълно преосмисляне и се представя като колекция от неверни твърдения и дезинформация, каквато винаги е била. И това може да се нарече заговор, пише британският вестник The Independent в материал, представен без редакторска намеса, пише "Фокус".

Тук се има предвид набора от твърдения, които обикновено се наричат "Russiagate". Както може би си спомняте, основното обвинение беше, че Тръмп се е споразумял с Русия (или Русия е в сговор с него), за да поеме първо президентството и след това да използва правомощията на Белия дом в полза на враждебна чужда сила.

Ако формулирате тази идея по този начин, направо, може да Ви се стори абсурдна и това всъщност е така. Въпреки това много американци и значителна част от международната общност с готовност - и дори ентусиазирано - повярваха в тази версия. Защо не трябваше да повярват? Мнозина от цивилизованата западна общност приеха избора на Тръмп като очевидно отклонение от нормата.

Добре, свестните американци никога не биха гласували за такъв авантюрист, ако някой не ги беше измамил, нали? Хилари Клинтън очевидно беше много по-силен кандидат. Ето защо беше много по-лесно да се повярва, че Тръмп изневерява и да видиш зад всичко това дяволският план на Владимир Путин.

Сега обаче тази история за руската манипулация, в която доскоро вярваха почти всички и рядко бе поставяна под въпрос от пресата, камо ли открито оспорвана, се разпада. Всъщност процесът започна отдавна, но през последните няколко седмици се ускори - главно след ареста на някой си Игор Данченко, който е обвинен в лъжа пред служителите на ФБР.

Защо това е толкова важно? Данченко, руски гражданин, който преди това е работил в мозъчен тръст във Вашингтон, предостави информация за досието срещу Тръмп, съставено от бившия британски офицер от МИ6 Кристофър Стийл. Същността на обвиненията срещу Данченко е, че когато е бил разпитван от ФБР, той е забравил да им каже изключително важни подробности. Факт е, че той получи значителна част от информацията, предадена на Стийл от втора ръка, а именно от предизборния щаб на Клинтън.

Както си спомняте, досието на Стийл съдържаше, наред с други подробности, твърдението, че някога бъдещият президент се е наслаждавал на „златен душ“ в президентския апартамент на хотел „Риц Карлтън“ в Москва. Самият Тръмп категорично отрече това. Досието обаче беше само един от многото елементи на кампания за дискредитиране на Тръмп, въз основа на твърдения за неподходящите му връзки с Русия.

Чухме и разговори за тайни срещи в Прага, няколко срещи на агенти на Кремъл с близки роднини на Тръмп и неговите помощници и срещи на руския посланик във Вашингтон с бъдещи членове на екипа на Тръмп.

Всичко това беше придружено от твърдения, че Русия - дори и да не е хакнала електронната поща на Клинтън - е направила публично достояние съдържанието на точно тези писма. С течение на времето се разви история за предателство и конспирация, която помрачи цялото президентство на Тръмп.

Малко бяха тези, които отказаха да се съгласят с тази версия на събитията от двете страни на Атлантика. По принцип алтернативни или независими медии, въпреки че все пак включваха едно авторитетно изключение The Wall Street Journal.

Например, беше ни трудно да повярваме, че Русия е способна да подкопае една от най-старите и устойчиви демокрации. Освен това не можахме да намерим и най-малкото доказателство, че Тръмп е бил по някакъв начин в дълг към Русия, че Путин разполага с компрометиращи материали, за да изнудва Тръмп, или че досието на Стийл всъщност е резултат от сериозна работа на група лидери на американското разузнаване, както се опитваха да внушават.

В ранните етапи скептицизмът по отношение на досието беше толкова широко разпространен, че когато по време на предизборната кампания Стийл започна да го предлага на водещи американски издания, те отказаха да се хванат на въдицата. Едва когато Тръмп беше избран за президент, всички отново си спомниха за него и интернет новинарската компания Buzzfeed реши да го публикува - останалото, уви, вече се е превърнало в история.

Впоследствие онези малцина, които се осмелиха да оспорят основните принципи на „Russiagate“, веднага бяха етикетирани като непоправими привърженици на Тръмп или разпространители на конспиративни теории.

Това беше така доскоро, въпреки че специалният прокурор Робърт Мюлер, който разследва руската намеса в президентските избори през 2016 г., не успя да докаже заговора. Резултатите от разследването му бяха оповестени публично през 2019 г. Всичко продължи в същия дух, въпреки постоянните въпроси и съмнения относно досието на Стийл. Изненадващо, репутацията на самия Стийл практически не пострада, наскоро, през октомври, той открито продължи да защитава позициите си в телевизионния канал Sky News.

В крайна сметка причината, поради която теорията на "Russiagate" започна да се разпада, беше напредъкът, постигнат от специалния прокурор Джон Дърам. Сега той се опитва да разбере въпрос, който трябваше да бъде зададен от самото начало. И проблемът не е дали е имало руска намеса или тайно споразумение на Тръмп с Русия. Проблемът е защо всички си мислеха, че е така.

Откъде дойде тази история? Сега се очертава истинския заговор. И той няма нищо общо нито с Тръмп, нито с Русия, а е пряко свързан с политическите врагове на Тръмп.

Това беше истинска конспирация – първо да попречи на Тръмп да бъде избран, а след това да възпрепятства реализирането на който и да е негов стремеж във всеки един момент. Възможно е първоначално той наистина да е възникнал в лагера на Клинтън, но с течение на времето значително се е засилил благодарение на съюза на ръководството на американските правоохранителни органи, външнополитическия истаблишмънт и ръководството на разузнаването. Ако говорим например за Турция, бихте нарекли тези сили „дълбока държава“.

Надеждите на Тръмп за подобряване на отношенията с Русия послужиха като един от централните стълбове на кампанията му и беше една от малкото точки от външната му политика. Явно и това стана причината, макар и далеч не единствената , президентството му да предизвика такава яростна съпротива в рамките на спецслужбите. В резултат на това сме изправени пред друг сериозен въпрос: какво биха могли да пропуснат Съединените щати и целият свят, докато Тръмп беше възпрепятстван на всяка крачка?

Най-очевидният отговор е взаимноизгодните и вероятно продуктивни отношения с Русия. Можеше да се доближим до свят, в който Русия ще участва в глобалните дела и няма да бъде встрани. В този свят източната част на Украйна нямаше да бъде огнище на конфронтация между Изтока и Запада и Русия щеше се обърне към Запада, а не към Изтока, към Китай.

Това щеше бъде свят, в който Русия няма да бъде възприемана като страна, която се меси в изборите и се стреми да раздели или дори унищожи Запада. Забележете, че част от това се случва сега – само, че с четиригодишен гратисен период. Някои елементи от външната политика на Байдън са взети директно от програмата на Тръмп.

Независимо дали става дума за среща на върха с Путин малко след като Байдън встъпи в длъжност, изтеглянето на войските от Афганистан или началото на дискусии на по-ниско ниво с Русия по редица въпроси, включително киберсигурността, Байдън следва пътя на нормализиране на отношенията с Москва, който Тръмп би искал да поеме.... Сега обаче това не предизвиква негодувание във Вашингтон.

Тръмп беше лишен от възможността да реализира амбициите си за Русия, но в известен смисъл загубите, понесени от това, не бяха толкова значителни, колкото се очакваше. В крайна сметка подходът на Русия към всякакви предложения за сближаване може да бъде толкова предпазлив, колкото могат да бъдат действията на Тръмп. И е вероятно Тръмп така или иначе би загубил на изборите през 2020 г., независимо от политическите стъпки, които е предприел или не е предприел.

Но какво точно казва тази ситуация за състоянието на американската демокрация? Колкото и да е странно, оказва се, че волята на народа е подкопана не от някаква чужда сила, а от групи и хора, които са се назначили за пазители на конституцията, която изобщо нямат право да защитават. Ако за кратко време "Russiagate" най-накрая се спука, оставяйки след себе си само облак дим, това ще се превърне в държавен скандал от най-висок порядък. Или трябва да бъде, ако тогава някой друг проследи развитието на тази сюжетна линия.
***

Лондон. Съединените щати предупредиха европейските съюзници, че Русия може да атакува Украйна и да повтори операцията си за анексиране на Крим през 2014 г. Служители на САЩ информираха неофициално своите колеги от ЕС за възможна военна операция, тъй като десетки хиляди руски войници са разположени близо до украинската граница, пише британският вестник Тhe Telegraph.

Високопоставени източници от британското правителство казаха пред The Telegraph, че правителството е сериозно загрижено за докладите по темата и че има „вълнение и безпокойство“ в ръководството.

Това се случва на фона на нарастващото напрежение. Руският президент Владимир Путин е обвинен в инсцениране на миграционна криза на беларуско-полската граница, чиято цел е да дестабилизира Европа.

В четвъртък Кремъл заяви, че е изпратил изтребители за прихващане на британски разузнавателен самолет, действащ в региона на Черно море.

Руските войски, включително елитни части и подразделения, са съсредоточени близо до украинската граница, а част от тях се прехвърлят там тайно през нощта. Предположенията за предстояща инвазия се основават на данни от американското разузнаване, които то все още не е споделило с Европа, както съобщават множество източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда обсъди ситуацията около Украйна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белия дом. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж тази седмица.

Миналата седмица Байдън изпрати директора на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс в Москва, който проведе телефонен разговор с Владимир Путин и го информира за притесненията на американския президент.

Американски представители предупредиха Москва за "сериозни грешки", свързани с натрупването на групировката войски. Те споделиха разузнавателна информация за движенията на руските войски със съюзниците, а също така ги информираха за възможността за започване на военна операция.

Кремъл отрича да има някакви агресивни замисли, обвинявайки САЩ и техните съюзници от НАТО в провокации. Путин повтори това в четвъртък по време на разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Руското министерство на отбраната заяви, че инцидентът с британския самолет е само част от мащабна кампания за увеличаване на военната активност на Съединените щати и техните съюзници. Москва подчерта, че британският разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint се опитва да се доближи възможно най-близо до Крим.

Военното ведомство на Русия заяви, че неговата авиация действа в съответствие с нормите на международното право. Конашенков каза: „Ние не признаваме тези изявления. Руските въздушно-космически сили винаги действат в пълно съответствие с международните стандарти, упражнявайки правото си на свобода на полети."

Според източници британският самолет е реагирал на неприемливите действия на руския изтребител.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза: „Не сме наясно с намеренията на Москва, но знаем как действа обикновено тя. Загрижени сме, че Русия може да направи сериозна грешка, опитвайки се да повтори това, което направи през 2014 г. Ние следим това много, много внимателно. Ние непрекъснато се консултираме със съюзници и партньори."

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна с Блинкен във Вашингтон тази седмица, каза, че САЩ са предоставили на Украйна нова информация за натрупването на руски сили и средства. Кулеба добави: „Това, което чухме и видяхме във Вашингтон, е в съответствие с нашите собствени наблюдения и анализи и добавя някои нови елементи, които ще ни позволят да нарисуваме по-ясна и по-изчерпателна картина“.

Русия остави десетки хиляди войници близо до украинската граница след неотдавнашни учения. Украинското министерство на отбраната съобщи, че в близост до границата е съсредоточена руска групировка от 90 000 души.

Министерството отбеляза, че части от руската 41-ва армия остават близо до Ельня, която е на 250 километра северно от украинската граница.

Американският дипломат по европейските въпроси каза, че руското ръководство е било предупредено за последствията от заплахите срещу Украйна. Помощникът на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която посети Москва с Бърнс, каза: „Директорът Бърнс ефективно предаде посланието, което сметна за добре да предаде“. Съединените щати заявиха, че ангажиментите им към сигурността на Украйна остават непроменени.

Говорител на Пентагона отбеляза, че движенията на руските войски са „необичайни по обхват и мащаб“ и добави: „Призоваваме Русия да изясни намеренията си“.

Междувременно беларуският диктатор Александър Лукашенко заплашва да спре доставките на газ за Европа на фона на нарастващата криза с мигрантите на границата. Полша изпрати 15 000 войници на границата и затвори ключов граничен пункт.
***

Лондон. Британски войски са разположени на границата на Полша с Беларус, на фона на ескалация на напрежението заради кризата с мигрантите, пише лондонският вестник The Times.

Мариуш Блашчак, полският министър на отбраната, каза, че британските кралски инженерни войски са били изпратени на „разузнавателно“ учение със съюзниците от НАТО на фона на противопоставянето между Минск и Варшава за съдбата на стотици мигранти, опитващи се да достигнат до Европейския съюз.

Сирийски, иракски и йеменски бежанци се струпват на границата от дни. Съветът за сигурност на ООН обвини Беларус, че използва мигрантите, за да дестабилизира източната граница на ЕС.

Източници от британската армия казаха пред The Daily Telegraph, че разполагането на британски войски е знак за „съюзническа солидарност“.

Говорител на Министерството на отбраната каза: „Обединеното кралство и Полша имат дълга история на приятелство и са съюзници в НАТО. Малък екип от персонал на въоръжените сили на Обединеното кралство се разположи след споразумение с полското правителство, за да проучи как можем да предоставим инженерна подкрепа за справяне с текущата ситуация на границата с Беларус.

Около 150 британски войници вече са разположени в полския град Ожиш, на 80 мили от границата с Беларус. Подразделението е част от водената от САЩ бойна група на силите на НАТО. Сега Великобритания изпраща допълнителни десет военни от инженерните войски на самата граница като част от разузнавателна мисия, за да установи как може да бъде укрепена границата. „Поляците са наши приятели и ние ще направим каквото можем, за да помогнем“, каза източник от отбраната.