Коронавирусът прониква в организма през дихателните пътища, само оттам може да дойде зараза от банкнота или монета с COVID-19, обясни проф. Рене Готшалк, главният медицински експерт в град Франкфурт по повод запитвания на граждани.
 
"Коронавирусът се предава от човек на човек чрез капчици слюнка, и за да се получи заразяване, той трябва да се озове в лигавицата в гърлото.
 
 Ако се изследват внимателно банкноти или монети, там със сигурност ще има следи от вируса, но за зараза той трябва да достигне до лигавицата, а това е малко вероятно оттам“, каза проф. Рене Готшалк.

За заразяване от пари трябва след пипането им човек да сложи ръка в устата си.
 
"Ако парите бяха подходящ преносител, тогава болестта щеше да се разпространява още по-бързо“, заключи професорът и добави: "Във всички случаи трябва да се измиват ръцете след пипане на пари, защото, от една страна, може да сте имали директен контакт със заразен човек, и, от друга, на парите можше да има много други патогени“.
 
Според вирусолога Кристиан Дростен повърхността на банкнотите и особено на монетите не са подходяща среда за коронавируса, за да може оттам да се предаде инфекция.