Експертите, които изучават Антарктида, бяха изненадани, когато откриха странни същества, непознати на науката. Те са били разположени в най-дълбоката част на Южния океан, на дълбочина около 5000 метра.

Опитвайки се да научат колкото се може повече за Антарктида, днес на континента живеят приблизително 1000 учени. Някои от проектите са насочени към изучаване на морския живот във водите, които заобикалят ледения континент.Експертите са ангажирани с изучаването на екосистемите. Някои от тях остават неизследвани от векове. За да сканират морското дъно в района на морето Рос, специалистите използваха най-добрите съвременни технологии, инсталирани на RV Tangaroa.

Когато бяха получени резултатите от сканирането, Дейв Боудън, който ръководи проучването, беше изумен от видяното. Специалистите получиха изображения на странни същества, които са много по-големи от всички онези, които учените са виждали преди.

Според учените Южният океан е дълбок океан, така че говорим за дълбочина от 3 до 5 километра. В същото време експертите сканираха точно онази част от морето на Рос, която преди това не е била изследвана дори повърхностно.

Заслужава да се отбележи, че д-р Боудън говори за едно от странните същества, които успели да открият през 2012 г. по време на следващата си експедиция. Той също така добавя, че разнообразието на обитателите на морето Рос не може да се сравни с други части на света, защото тук можете да намерите уникални индивиди, които не живеят никъде другаде. В бъдеще учените ще продължат да сканират морското дъно в търсене на нови същества, чийто произход все още няма информация.

Превод: БЛИЦ