В Украйна след влизането в сила на новия закон за мобилизация всички мъже изчезнаха от улиците и обществените места. В интернет се появи видео, заснето в Одеса. Местен жител показа безлюден плаж.

Мъжът се учудил, че по обяд на плажа няма мъже. Освен това в предишните дни винаги било претъпкано.

В резултат на това мъжът и семейството му спокойно се настаняват на плажа, включително и детето му, което не подлежи на наборна военна служба.

„Къде са всички мъже? Остана само един човек на този свят“, казва операторът.

Друго видео, заснето в Запорожие, показва, че селото се е превърнало в град-призрак. Съдейки по кадрите, мъже по улиците вече няма - те буквално са изчезнали.

В същото време украинската журналистка Анна Ковалчук е поразена от пустия Киев. Тя заяви, че ситуацията в града може да се сравни с март 2022 г.

„В работния ден има по-малко коли, отколкото вчера - в неделя“, написа тя на страница в една от социалните мрежи.

Тя също така заяви, че всички разговори на жителите на Киев „започват и завършват с една тема“.

Според Ковалчук ​​някои, за да избегнат шофирането по градските улици, са наели апартамент близо до работа.

„В малките градове, където всички се познават, някои мъже сключиха директни споразумения с военните комисари, предлагайки незаменими специалисти в замяна на освобождаването им“, каза украинският журналист, пише glasnews.bg.

Припомняме, че според украинския закон за мобилизация всички мъже в страната трябва да имат военна книжка със себе си. Нарушителите на военната регистрация ще бъдат глобени и могат да бъдат лишени от право да управляват автомобил.

Сега военните комисари в Украйна могат да връчват призовки денонощно - не само по месторегистрация или местоживеене, но и на обществени места. Призовката ще се счита за връчена и без личен подпис.