Щатът Айдахо е спрял екзекуцията на серийния убиец Томас Крийч, след като лекарите не са успели да открият вена за поставяне на инжекцията. Това предават световните агенции.

Екзекуцията е била счетена за "невъзможна за изпълнение" около 11:00 часа (20:00 ч. българско време), след като медицинският екип не е успял да постави катетър след осем опита, заяви директорът на отдела Джош Теуолт. Той също така отбеляза, че Крийч ще бъде върнат в килията си.

"Държавата ще обмисли следващите стъпки", заключи той.

Защитата на Крийч заяви, че е възмутена от инцидента и посочи абсурдните "опити на Айдахо да убие този безобиден старец, който до този момент трябва да е преживял достатъчно страдания".

Адвокатите на осъдения припомниха също, че няколко дни по-рано той е подал жалба до Върховния съд на САЩ заради недостатъчна информация за произхода на лекарството пентобарбитал, с което е планирано да бъде екзекутиран. Крийч е имал опасения, че то идва от "ненадеждни доставчици".

Роденият в Охайо Крийч е осъден на смърт в затвора с максимална сигурност в Айдахо повече от половин век. Той е осъден за пет убийства в три щата. Освен това Крийч е заподозрян в извършването на поне шест други убийства. Според съдебните документи извършителят е признал, че е убил или участвал в убийствата на поне 26 души.

Вече осъден на доживотен затвор през 1981 г., Крийч пребил до смърт съкилийника си Дейвид Йенсен с чорап, пълен с батерии. Той се признава за виновен и година по-късно е осъден на смърт.

На 26 януари в САЩ за първи път екзекутираха затворник с помощта на азот. Новият метод е изпробван върху 58-годишния Кенет Юджийн Смит, който през 1988 г. е осъден за участие в поръчково убийство на съпругата на проповедник от Алабама.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук