Украйна настоява за доставка от САЩ на неуправляеми касетъчни боеприпаси M26 DCIPM за ракетни системи HIMARS и M270 MLRS.

Те са още по-усъвършенствана версия от типа касетъчни боеприпаси, които Вашингтон предаде на военните на Киев, отбелязва американското издание Newsweek, като пояснява, че към настоящия момент молбите на украинците остават неудовлетворени, пише Фокус.

Ракетите с голям обсег, оборудвани с касетъчни боеприпаси, са ключът към преодоляването на многослойната руска отбрана, твърди бившият офицер от армията на САЩ и бивш съветник на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Дан Райс.

"Ако получите 2000 касетъчни ракети, мисля, че войната ще свърши. Толкова е просто", уверява Райс, който според Newsweek е оказал влияние върху администрацията във Вашингтон за решението да се прехвърлят на Украйна 155-милиметрови касетъчни артилерийски боеприпаси.

Според Райс M26 DCIPM ще позволи на украинските войски по-ефективно да поразяват руската артилерия, основният убиец на бойното поле, който постоянно тормози украинските части, опитващи се да пробият отбраната на силите на Москва.

Той отбеляза, че на разстояние до 25 километра руснаците вече биват поразявани успешно от 155-милиметрови касетъчни снаряди за оръдейната артилерия. Но те, за разлика от Киев, имат възможност да използват касетъчни ракети с обсег до 45 километра.

"Руските фронтови и тилови части ще бъдат унищожени. Има десетки хиляди касетъчни ракети в Германия, които лежат в складовете и чакат да бъдат унищожени. Вместо да се прави това, просто ги дайте на украинците. И те ще спечелят войната", категоричен е Рейс, който към настоящия момент е в ръководството на Американския университет в Киев.

Той отбеляза, че американските части никога не влизат в битка, ако нямат подкрепа от артилерия, снабдена с ракети DCIPM.

"И ако на командира бъде наредено да се бие без тях, той би определил това като незаконна заповед и би подал оставка, защото американските войници не получават това, от което се нуждаят", обясни още Райс.  

Той също така припомни, че Украйна е поискала касетъчни снаряди за артилерията и касетъчни ракети за HIMARS преди повече от година. Сега касетъчните снаряди най-накрая се доставят, но касетъчните ракети -  не.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук