В САЩ отчитат потребността от разработване и приемане на въоръжение на нов танк, който да замени 40-годишния ветеран M1 Abrams, съобщи като новина изданието National interest, цитирана от warfiles.ru. В него ще бъде заимствана компановката на конструкцията и главните идеи при създаването на руския танк Т-15 „Армата”.
Признава се, че въпреки отличното съчетаване на огън, скорост и броня, „Абрамс” вече обезпокояващо остарява. Закъснението се обяснява с факта, че американските военни теоретици не могат да прогнозират характера на бъдещите бойни действия и дали ще се стигне до прилагане на съвременните концепции за общовойсковия бой.
 

Според експерти, разработването на принципно нов съвременен танк, неговото производство и въвеждане в строя ще отнеме над 10 г.
 
Представител на въоръжените сили на САЩ съобщил за изданието, че новото поколение бойни машини ще включва системи за активна защита, намаляване на екипажа и автоматизиран необитаем купол, степен на роботизиране.
 
БЛИЦ припомня, че National interest вече писа за „Армата” възторжено, наричайки го „мускулеста машина”. Вече се говори, че в проектираните варианти на „Армата” се предвижда” 152-мм оръдие и „нископроизводителен” ядрен двигател.

 Редакция БЛИЦ