Руски изтребители са създали опасна ситуация в Черно море, прелитайки „много ниско“ над холандската фрегата „Евертсен“. Това изявление беше направено във вторник от Нидерладското министерство на отбраната.

Според министерството инцидентът е станал миналия четвъртък, когато военният кораб е бил на югоизток от Крим".

"Самолетите многократно са тормозили екипажа на Евертсен между 15:30 и 20:30 часа местно време, казаха от Министерството на отбраната на Нидерландия. - Те летяха опасно близо и много ниско над фрегатата, за да симулират атаки. Изтребителите бяха въоръжени с бомби и ракети въздух-земя, предназначени да атакуват цели от въздуха."
 
В допълнение, „Eвертсен“ е имал повреда в електронното оборудване след това.

От гледна точка на Нидерландия, с действията си Русия е нарушила правото на свобода на корабоплаването, както и двустранни споразумения, включително споразумението за предотвратяване на инциденти в морето, което има за цел премахване на опасни ситуации в морето.

„Евертсен“ е плавал в открито море в международни води, каза командирът на кораба лейтенант Джордж Пастоор. - Нямаше причина за тези агресивни действия. Въпреки това симулираните атаки продължиха няколко часа. Беше безотговорно и опасно поведение в морето. "
Фрегатата „Евертсен“ е част от британска ударна група на самолетоносачи, водена от разрушителя на британския флот HMS Defender.