Президентът на Никарагуа Даниел Ортега разреши влизането на руски войски в страната за хуманитарни цели от 1 юли. Това съобщава испанската агенция EFE. Разрешението се отнася и за военнослужещи от САЩ, Куба, Венецуела и други страни и ще бъде валидно през втората половина на 2023 г.

Президентът на Никарагуа взе подобно решение и миналата година.

Според указа на президента Ортега военнослужещи, военни кораби и самолети на Русия получават правото да останат на територията на Никарагуа за участие в хуманитарни, издирвателни и спасителни операции.

В допълнение към това, руските войски могат да оказват помощ на части на никарагуанската армия в случай на извънредни ситуации или природни бедствия.

Освен това президентският указ предвижда разполагането на военен персонал, кораби и самолети от въоръжените сили на Мексико, Венецуела, Съединените щати, Куба и страните от Централна Америка, включително Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас и Доминиканската република.

Руският посланик в Никарагуа, Хондурас и Ел Салвадор Александър Хохоликов обясни, че правителството на Никарагуа ежегодно приема закон, който позволява на чуждестранен военен персонал да остане в страната.

Хохоликов подчерта, че руската армия действа в Никарагуа открито и законно, а кораби и самолети, ако е необходимо, ще продължат да посещават никарагуанските пристанища и летища.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук