Президентът на Колумбия Густаво Петро заяви, че Вашингтон е предложил страната му да прехвърли руски оръжия на Украйна, но Богота е отхвърлила предложението, предават световните агенции.

"По време на разговор с американския генерал Лора Ричардсън и други американски служители ми беше казано, че поради неспособността на Колумбия да поддържа произведени в Русия оръжия в активна експлоатация, те са готови да го направят и да ги изпратят на Украйна", разкри той.

По негови думи руската военна техника на страната му в момента е в лошо техническо състояние, тъй като напоследък не е имало възможност тя да се обслужва правилно.

"Не заставаме на ничия страна. Ние сме на страната на мира. Ето защо никакво руско оборудване на наша територия, независимо от техническото му състояние, няма да бъде използвано в този конфликт", категоричен бе Петро.

Командирът на Южното командване на САЩ Лора Ричардсън по-рано съобщи, че Венецуела, Куба, Никарагуа и шест други страни от Латинска Америка разполагат с руско военно оборудване и Вашингтон работи за "замяната му с американско оборудване, ако тези страни искат да го дарят на Украйна".

От своя страна говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви на брифинг, че инициативата на САЩ има законови ограничения, но Кремъл ще следи отблизо въпроса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук