Западните съюзници на Украйна, които помагаха на Киев да се защитава от пълномащабното нахлуване на Русия, рискуват да ескалират войната, каза главният външнополитически съветник на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, пише "Политико".

"Не искаме Трета световна война. И дори да я нямаме, не искаме нова Студена война", каза Селсо Аморим, бивш външен министър и министър на отбраната, който сега е главен съветник на бразилския президент по международните въпроси в интервю за Financial Times, публикувано в петък.

Забележките на Аморим идват, когато Бразилия се опитва да се позиционира като посредник в преговорите за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, като съветникът на Лула посети както руския президент Владимир Путин в Москва, така и украинския Володимир Зеленски в Киев през последните няколко седмици.

Бразилският президент отряза Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Хирошима!

Но въпреки че Лула осъди войната на Русия, той отказа да предостави военна помощ на Киев или да санкционира Москва. Бразилският президент също направи поредица от противоречиви изявления, които разтревожиха западните съюзници на Киев.

През януари, по време на посещение на германския канцлер Олаф Шолц, Лула каза, че Киев и Москва споделят вината за войната и че причината за пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед не е ясна.

През април говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обвини бразилския президент в "споделяне на руска и китайска пропаганда", след като Лула каза, че САЩ трябва "да спрат да насърчават" войната в Украйна.

Позицията на Лула относно войната повдигна допълнителни въпроси относно съдбата на отдавна закъсалия проект за търговско споразумение на ЕС с блока Меркосур от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, който се договаря от почти 25 години.

В интервюто си, публикувано в петък, Аморим подчерта, че Украйна не е отговорна за войната, но добави, че опасенията на Русия за сигурността трябва да бъдат взети под внимание.

"Не можем да разглеждаме проблема само през призмата на последните 1,5 години. Това е ситуация от десетилетия", каза Аморим. Русия има "притеснения, които трябва да бъдат взети под внимание. Това не е по вина на Украйна. Украйна е жертва, жертва на останките от Студената война".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук