Актрисата Никол Кидман ще изиграе ролята на транссексуалния художник Ейнар Вегенер, който през 1931 г. първи в света се подлага на операция за смяна на пола, предаде Ройтерс.
Ролята на съпругата на героя във филма под заглавие “Момичето от Дания” /The Danish Girl/ ще се изпълнява от Чарлийз Терон. Режисьор ще бъде англичанинът Ананд Такър. Сценарият на филма, който е по издадения през 2001 г. едноименен бестселър на Дейвид Еберсхоф, е на Лусинда Коксън. Кидман ще бъде един от продуцентите на биографичния филм. Не се посочва кога ще започнат снимките на филма.
Ейнар Вегенер е роден през 1882 г. в Дания. Бъдещата си съпруга Герда Готлиб среща в художествената академия в Копенхаген и през 1904 г. двамата се женят. Биографите на двамата художници твърдят, че веднъж, когато се разболял един от моделите на Герда, Ейнар заменил момичето, обувайки дамски чорапи и обувки на висок ток. Именно тогава той осъзнал, че трябва да бъде жена. През 1912 г. съпрузите отиват да живеят в Париж, където Ейнар фактически живее като жена под името Лили Елбе. Той продължава да позира на Герда, която представя Лили като сестра на мъжа си, посочва ЛентаРу. През 1930 г. Лили решава да си направи операция за смяна на пола и отива в Германия. През октомври кралят на Дания обявява брака на Ейнар и Герда Вегенер за недействителен и Лили получава нов паспорт. Неуспешни обаче се оказват петте операции, в резултат на които тя трябва да стане “истинска жена”, тоест да може да има деца. През 1931 г. Лили Елбе почива в резултат на усложнения. И Кидман, и Терон имат “Оскар” за изпълнението на роли на лезбийки, подчертава Ройтерс. Кидман се превъплъти в образа на британската писателка Вирджиния Улф в “Часовете” /The Hours/, а Терон изигра серийната убийца Ейлин Уорнърс в драмата ”Монстър”. /БЛИЦ